Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački ministar zdravlja Jens Špan založio se za ograničavanje izvoza vakcina proizvedenih u EU zbog sve većeg kašnjenja u isporukama.

„Vakcinama koje odlaze iz EU, potrebna je licenca kako bismo makar znali šta se proizvodi, a šta odlazi iz Evrope. A ako odu iz Evrope, treba obezbeiti poštenu distribuciju“, izjavio je Špan za televiziju ZDF.

Komentarišući kašnjenja koja je AstraZeneka najavila u isporukama vakcina u EU, nemački ministar je rekao da može da razume da u „složenom procesu poput proizvodnje vakcina ponekad ima problema“, ali to se onda mora odnositi na sve podjednako.

Pročitajte još:

Špan je istakao da je EU zaključila ugovore sa AstraZenekom i da je već unapred finansirala izgradnju novih proizvodnih kapaciteta.

Evropska komisija je rezervisala do 400 miliona doza te vakcine, koja se već koristi u Velikoj Britaniji. Očekuje se da Evropska agencija za lekove (EMA) u petak odobri vakcinu AstraZeneke.

Manja isporuka vakcina od očekivane

Ta britansko-švedska grupa upozorila je u petak da će u prvom kvartalu biti manje isporuka njene vakcine u Evropi nego što se očekivalo zbog smanjene proizvodnje.

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides je zbog tog kašnjenja predložila „mehanizam transparentnosti“ o izvozu vakcina koje su proizvedene na teritoriji EU. Pitanje da evropske zemlje imaju prioritet za vakcine proizvedene u EU pokrenulo je raspravu o njihovoj poštenoj distribuciji u svetu, gde je do sada više od dva miliona ljudi umrlo od posledica koronavirusa.

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je da će se svet suočiti sa „katastrofalnim moralnim neuspehom“ ako bogate zemlje budu imale monopol na štetu siromašnih zemalja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)