Foto:AP Photo/Felipe Dana; AP/AUREL OBREJA;

Belgorod, ruski grad koji se nalazi na samoj granici sa Ukrajinom, poslednjih dana preplavili su pripadnici Putinovih trupa, koji su prinuđeni na povlačenje usled ukrajinske kontraofanzive koja iz dana u dan postaje sve žustrija.

Na ulicama ovog grada sada je ruskog vojnika moguće sresti gotovo na svakom uglu. Da je rat iza ćoška, podsećaju i zvuci eksplozija koje neprestano odjekuju. Nekoliko kilometara dalje, na samoj granici, ruski i ukrajinski vojnici stoje jedni naspram drugih.

U Belgorod su prethodnih dana došla i trojica ruskih vojnika, a prema navodima novinara Gardijana koji su ovo područje obišli, deluju nesigurno, pijano i umorno.

Kako kažu, od februara su se, borili u Ukrajini kao deo ruskih snaga. Bili su stacionirani u selu Veliki Prohodi, severno od Harkova, kada je prošle nedelje dobili hitan signal da se vrate u Rusiju.

„Šta možemo da kažemo? Naređenje je naređenje. Nismo imali izbora“, kaže jedan od njih koji na glavi nosi šešir sa slovom Z.

Zaporožje Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

Kada ih je novinar Gardijana upitao kuda će ići dalje, odgovorili su da ne znaju. Ali verovatno će, misle, biti vraćeni na jug „da brane granicu“.

U međuvremenu, prave zalihe za zimu, signalizirajući da bi se ruski rat mogao da potraje i tokom narednih meseci ili čak i godina. Takoše, strahuju i od toga da se rat prelije na njihovu teritoriju.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov zbog toga je u ponedeljak izdao naredbu kojom se od lokalnih vlasti zahteva da provere svoja skloništa za bombe. Takođe, škole u blizini granice su privremeno zatvorene.

Sukob im je, kako stanovnici ovog grada kažu, prišao mnogo bliže nego što su se nadali. To osete i svi građani, pre svega nestancima struje koje izazivaju eksplozije u obližnjoj elektrani.

Pročitajte još:

Ratnoj atmosferi, doprinose i „prebegli“ ruski vojnici, koji svakodnevno šire mržnju i ponašaju se bahato.

Jedan od građanina, rekao je da je nedavno svedočio tuči u jednom baru, kada su ruski vojnici odbili da plate račun i repetirali pištolj na obezbeđenje.

Međutim, među lokalnim stanovništvom vlada apatija.

„To je očekivano, jer nikoga nije briga, dok mu kovčeg sa nekim bližnjim ne stigne na kućni prag“, kaže jedan od sagovornika Gardijana.

Problem mešovitih brakova

Takođe, dobar deo stanovništva je siguran da ih rat neće „doći u njihov grad“, pre svega zbog toga što Ukrajina nije dala nikakve naznake da namerava da pređe granicu.

Ipak, ima onih koji i sada strahuju za svoju bezbednost. Kako su do pre manje od godinu dana zaraćene strane – Ukrajina i Rusija bile u prilično korektnim odnosima, u ovom malom gradu žive pripadnici oba naroda. Zbog toga sada, svi koji imaju veze sa Kijevom doživljavaju aktivno ili pasivno nasilje.

Na primer, Oleg, ugostitelj poreklom iz Ukrajine, do pre sedam meseci živeo je sasvim mirno u ovom graničnom gradu. Sada je njegova stvarnost potpuno drugačija.

Kako bi ostao dosledan, nosi košulju sa natpisom „Rođen u Harkovu“. Ali, itekako strahuje od reakcija sugrađana. Kupio je daske od šperploče u slučaju da bude primoran da zaštiti svoj restoran od napada ruskih sugrađana.

Foto: EPA-EFE/Profimedia/Reuters/TANJUG/Beta

Uz to, neke porodice su podeljene granicom. Irina, turistička radnica, živi sa ćerkom u rodnom Belgorodu. Ali njen bivši muž i otac njenog deteta živi u Harkovu.

Pre dve nedelje, kaže, bivši muž joj je rekao da ga je Ukrajina pozvala u vojsku. Bio je spreman da služi jer je osećao da je to njegova patriotska dužnost. Prestravljena je da će biti ubijen.

„On je državljanin Ukrajine i ispunjava dužnost prema svojoj zemlji, dok sa druge strane pokušava i da ispuni svoju dužnost prema svojoj porodici, koja je u ovom slučaju u potpunosti protivna prvoj, jer on upravo protiv ratuje protiv Rusa, a nas dve smo Ruskinje. Dakle, i naše dete je podeljeno između dve zemlje. Mi njoj značimo podjednako, bilo šta da se desi“, rekla je Irina.

VIDEO Masovna grobnica u Izjumu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram