Foto:Shutterstock/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN /Maks Vetrov / Sputnik / Profimedia/- / Sputnik / Profimedia/Photo ITAR-TASS / TASS / Profimedia

Sjedinjene Američke Države od početka godine izdvojile su više od 18,5 milijardi dolara za Ukrajinu, odnosno približno 17,9 milijardi dolara od početka invazije. februara. Ovaj rat je sada je postao najskuplji u Evropi od 1945. godine, a Rusija bi na njega mogla uskoro da troši i milijardu dolara dnevno.

Rusija je pokušala da prikrije troškove rata, iako su neki analitičari sugerirali da si Moskva može da priušti još najmanje dve godine sukoba u Ukrajini pre nego što jednostavno iscrpi resurse.

Nacrt planirane potrošnje Rusije za 2023. godine pokazuje da je četvrtina njenog budžeta namenjena za „nepoznatu upotrebu“, što bi prema mišljenju analitičara moglo da bude pokušaj prikrivanja troškova rata. Tačnije, iznos za „nepoznatu upotrebu“ iznosi oko 112 milijardi dolara, a Kremlj je prestao da objavljuje ​​bilo kakve ekonomske detalje o tome gde troši svoj novac.

Vladimir Putin Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin mogao bi da ima finansijska sredstva za vođenje rata još dve godine zahvaljujući skoku cena nafte. Taj neočekivani prihod omogućio je Putinu da ojača svoj položaj u zemlji i dramatično poveća vojne izdatke.

Nije ulagao u odbranu

S druge strane, Putin nije uspeo da ulaže u domaću infrastrukturu – a ruske autoputeve, mostove, železnice i aerodrome koji se gotovo raspadaju.

Uz to, prema nedavnom izveštaju američkog istraživačkog instituta, Putin je „nacionalnu obranu“ učinio glavnom stavkom u ruskom proračunu. Davanja za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, infrastrukturu i socijalna davanja su srezana.

Iako bi Rusija možda mogla još neko vreme da plaća rat – po daljnju cenu svoje infrastrukture i obrazovanja- pitanje je hoće li Kremlj imati ljudstva i opreme. Preti im opasna nestašica tenkova, a još je gora situacija s puškama.

Pročitajte još:

AK-47, iz 1959. godine, nekada glavno malokalibarsko oružje sovjetske vojske, zamenjena je s AK-74. Ali, iako je preciznija i lakša, nova puška je namenjena za municiju od 5,45 milimetara, dok AK 74 ispaljuje municiju od 7,62 milimetara. Takođe, iako ruska vojska još uvek koristi oba kalibra, to znači da pešadija mora da bude snabdevena sa dve različite vrste metaka – što izaziva logističke glavobolje.

Neki izveštaji govore da je nekoliko hiljada novomobilisanih vojnika raspoređeno na linijama fronta sa opremom koja je opisana kao zastarela ili neupotrebljiva, dok su sami vojnici prošli malo ili nikakvu obuku.

Situacija na liniji fronta podseća na ono sa čime se suočila carska Rusija u Prvom svetskom ratu kada su i njeni vojnici slati na front loše ili uopšte ne pripremljeni. Treba zapamtiti da su neuspeh vojske i patnje sa kojima se narod suočio po povratku kući doveli do skorog pada ruske monarhije.

Čak i sa najboljom vojnom opremom, vojska je uspešna samo ako su njeni vojnici voljni da nastave borbu. Moral vojnika je na istorijskom niskom nivou, a Putin malo može da učini da se reši to pitanje. Ključno pitanje je da li Ukrajina može da izdrži toliko dugo pre nego što Putinov kolaps počne.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar