Foto: Konstantinos Tsakalidis / AFP / Profimedia

Najmanje 17 osoba je ubijeno u nemirima širom Irana zbog smrti Mahse Amini (22). Amini je umrla prošle nedelje u pritvoru nakon što ju je privela policija za moral jer je navodno nosila hidžab na "neprikladan" način, a vest o njenoj smrti izazvala je veliki bes u zemlji. Očevici njenog hapšenja rekli su novinarima da se činilo da je Amini pretučena u kombiju moralne policije dok su je vodili u pritvorski centar. Iranski zvaničnici su odbacili optužbe.

„Smrt diktatoru“ i „Žena, život, sloboda“, uzvikivali su demonstranti u najvećem talasu protesta u poslednje tri godine.

Ministarstvo finansija SAD-a stavilo je moralnu policiju na “crnu“ listu sankcija u četvrtak, smatrajući je odgovornom za smrt Amini i navodeći „zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata“.

Neke Iranke su spalile svoje šalove i simbolično ošišale kosu u znak protesta zbog strogih pravila oblačenja na protestima solidarnosti od Njujorka do Istanbula.

Nevladina organizacija Iran Human Rights sa sedištem u Oslu saopštila je da je najmanje 31 osoba ubijena u pokušajima gušenja protesta, koji traju već šest noći u u više od 30 gradova u Iranu.

Iranci su se okupili „da bi ostvarili svoja osnovna prava i ljudsko dostojanstvo… a vlada na njihov mirni protest odgovara mecima“, optužio je direktor organizacije Mahmud Amiri-Moghadam.

Snage bezbednosti pucale su na gomilu gumenim mecima i metalnim kuglicama, a koristile su suzavac i vodene topove, saopštili su iz Amnesty Internationala.

Demonstranti su ih gađali kamenjem, palili policijske automobile i uzvikivali antivladine slogane, objavila je zvanična novinska agencija IRNA.

 

Vlada blokirana internet

 

Iranska vlada je skoro potpuno blokirala internet.

NetBlocks, posmatračka grupa sa sedištem u Londonu, saopštila je da je Iran sada podložan najstrožim internetskim ograničenjima od nasilnih protesta u novembru 2019. zbog naglog rasta cena benzina.

Nekoliko korisnika društvenih mreža izvestilo je 21. septembra da je vlada blokirala Instagram i WhatsApp.

NetBlocks je također potvrdio široko rasprostranjen prekid pristupa WhatsApp-u u Iranu.

***

BONUS VIDEO: Veliki protesti u Iranu zbog ubijene žene 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)