Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović, Edi Rama, granični prelaz
Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Edi Rama Foto: GOV.ME/Z. Đurić

Premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić i Albanije Edi Rama otvorili su zajednički granični prelaz, Zatrijebačka Cijevna – Grabon između Crne Gore i Albanije uz prisustvo Hermana Špica, otpravnika poslova Delegacije EU u Crnoj Gori, javlja RTCG. Crna Gora sada ima tri zajednička granična prelaza, dva sa Republikom Albanijom i jedan sa Bosnom i Hercegovinom, i to: Sukobin – Murićani, otvoren 2009. godine i Vraćenovići-Deleuša otvoren 2020. godine.

Ovaj granični prelaz izgrađen je 2017. godine uz podršku Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, u cilju povezivanja Podgorice i Gusinja preko teritorije Albanije.

Radovi na izgradnji koštali su oko 720.000 hiljada evra, od čega je Evropska unija obezbedila skoro pola miliona evra.

Krivokapić je saopštio da je ovo drugi zajednički granični prelaz sa Albanijom.

“Zajednički, jer postoji poverenje i prijateljstvo, a najvažnije je što građani ne gube vreme i da se ne nerviraju zbog čekanja. Ovo je dokaz da ruka prijateljstva oslikava odnos između dva naroda”, naveo je Krivokapić i dodao da je i ovaj projekat dokaz daje EU jedini pravi izbor.

“Ovo je i potvrda jačanja dobrosusedskih odnosa, veza, naših mogućnosti i valorizacija svega onoga što imamo u pograničnom predelu. Ovo je dokaz da zajedno možemo mnogo i da jedni bez drugih ne možemo, jedni sa drugima treba da mijenjamo ovaj svet”, zaključio je Krivokapić.

Crna Gora sada ima tri zajednička granična prelaza, dva sa Republikom Albanijom i jedan sa Bosnom i Hercegovinom, i to: Sukobin – Murićani, otvoren 2009. godine i Vraćenovići-Deleuša otvoren 2020. godine.

„Prisustvo premijera pokazuje koliko je ovaj projekat važan za dve zemlje i građane, Evropska unija je veoma srećna što je deo toga. Najbolji projekti EU su oni u kojima vidimo trenutne, konkretne dobiti za ljude, „naveo je Herman Špic, otpravnik poslova Delegacije EU u Crnoj Gori.

Poručio je da će Evropska unija nastaviti da podržava sigurnije i efikasnije željezničke i drumske granice u regionu , posebno kroz agendu povezanosti EU za Zapadni Balkan.

BONUS VIDEO: Spomenici u Skoplju


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar