Foto: AFP / AFP / Profimedia, ABACA / Abaca Press / Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden je objavio informaciju o smrti lidera Al Kaide, Ajmana al-Zavahirija, ali podaci o korišćenom oružju tokom te likvidacije nisu sasvim poznati. Kako se ispostavilo, u pitanju je moćna raketa koja je poznata kao "nindža bomba".

Bajden je u svom kratkom govoru iz Bele kuće pomenuo da je napad izvršen dronom. Jedan američki zvaničnik je rekao novinarima pod uslovom anonimnosti, da je dron bacio dve rakete „Helfajer“ i da nije bilo potrebno američko vojno prisustvo u zemlji.

Kabul je sa druge strane prvobitno je negirao napad dronom pozivajući se na „raketu“ koja je pogodila „praznu kuću“ pre nego što je u utorak ujutru priznao da su američke bespilotne letelice izvele vazdušni napad, prenosi francuski LeMond.

Na ciljanoj zgradi nije bilo tragova eksplozije niti kolateralnih žrtava, iako je porodica vođe Al Kaide bila prisutna u kući. Svi ovi tragovi ukazuju na upotrebu tajne rakete, za koju se veruje da je umešana u druga ciljana ubistva ekstremističkih lidra ali čiju upotrebu Pentagon nikada nije potvrdio.

Ajman Al-Zavahiri je ubijen 31. jula kada su dva projektila pogodila kuću u Kabulu. Ova trospratna kuća se nalazi u Šerpuru, bogatoj oblasti avganistanske prestonice, gde nekoliko vila zauzimaju visoki talibanski zvaničnici i komandanti.

Lider Al Kaide je primećen „više puta i tokom dugog perioda na balkonu, gde je navodno ubijen u udaru“, dodao je američki zvaničnik. Nije bilo znakova eksplozije u zgradi i niko drugi nije povređen u napadu.

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Članovi porodice su bili u kući, ali nisu povređeni. Na fotografijama se vidi da su prozori na prvom spratu razbijeni, ali je ostatak zgrade, uključujući i prozore na drugim spratovima, ostao netaknut.

Šta je projektil Helfajer P9X?

Američki zvaničnici su psomenuli upotrebu raketa „Helfajer“ i ove i posebno „Helfajer AGM-114“, poznate po snažnim eksplozijama i često kolateralnoj šteti koju izazivaju.

Tragovi preostali nakon američkog napada na kuću sugerišu, kako je američki bivši istraživački novinar Džej Henkok istakao u tvitu, da je CIA koristila drugu vrstu raketa – „Helfajer P9X“.

Foto: AFP / AFP / Profimedia

Ta raketa je poznata kao „nindža bomba“ i razvijena je pod administracijom Baraka Obame. Nema eksplozivno punjenje, a opremljena je sa šest oštrica koje se aktiviraju pre udara, usitnjavaju metu bez ikakvog efekta eksplozije.

Pentagon ili CIA, dva američka entiteta odgovorna za ciljana ubistva ekstremističkih lidera, nikada nisu zvanično priznali upotrebu „P9X-a“. Ovo misteriozno oružje nazvano je „leteći Ginsu“ po čuvenoj tv reklami iz 1980-tih za kuhinjske noževe marke Ginsu, koji su često mogli sa seku kroz aluminijumske limenke i da i dalje ostanu savršeno oštri.

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Presedani, ali bez potvrde

Postojanje takve rakete prvi put je spomenuto u martu 2017. godine kada je još jedan vođa Al Kaide Abu Keir Al-Masri ubijen udarom drona, dok je putovao automobilom u Siriji.

PROČITAJTE JOŠ:

Fotografije pokazuju veliku rupu kroz krov automobila. Unutrašnjost vozila bila je iscepana, ali su prednji i zadnji deo automobila izgledali netaknuti.

Istraga Vol Strit Žurnala iz 2019. godine potvrdila je njegovu upotrebu od strane Amerikanaca nakon smrti Džamala Al-Badauija, koji se smatrao zamenikom idejnog pokretača samoubilačkog napada na američki razarač USS Cole u oktobru 2000. godine.

Američki zvaničnici su opisali projektil kao „nakovanj koji pada sa neba punom brzinom“. Ove rakete su već navodno korišćene u napadima u Libiji, Siriji, Iraku, Jemenu i Somaliji.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare