Ebrahim Raisi Foto:Ed JONES / AFP / Profimedia

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je, alaudirajući na demonstracije koje sedmicama traju širom zemlje zbog smrti Mahse Amini, izjavio kako je neprijatelj pokrenuo hibridni rat protiv snažnog i nezavisnog Irana, prenosi agencija Anadolija.

Govoreći nakon sastanka vlade održanog u glavnom gradu Teheranu, iranski predsednik se osvrnuo na demonstracije koje traju već dva meseca, a počele su nakon smrti Mahse Amini, koja je preminula u pritvoru.

„Neprijatelj je pokrenuo hibridni rat kako bi se obračunao s jakim i nezavisnim Iranom“, poručio je Raisi.

Raisi je izjavio da bi visoki zvaničnici, ekonomisti i elita u zemlji trebalo da ulože više napora nego ikad kako bi se prevladali problemi u kojima se nalazi Iran, te zadovoljiti potrebe naroda.

Iran Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi Foto:EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Broj poginulih u Iranu na demonstracijama koje su započele nakon smrti Mahse Amini premašio je 300, objavila je organizacija Ljudska prava u Iranu (IHR). Na demonstracijama je život izgubilo 340 pripadnika snaga bezbednosti.

Protesti širom zemlje izbili su zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje.

Navodi se kako je na demonstracijama slobode lišeno više od 10.000 ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar