Foto:Vladimir Gerdo / TASS / Profimedia; SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia; STEFAN SAUER / AFP / Profimedia

Odluka ruskih vlasti da u Ukrajini pokrenu "specijalnu vojnu operaciju" dovela je do značajnog povećanja troškova života u Rusiji. Najnoviji podaci pokazuju da su cene osnovnih životnih namirnica skočile za čak 14 odsto, dok se Rusi navikavaju na život bez mnogih poznatih brendova koji su zbog rata odlučili da prekinu poslovanje u Rusiji.

Da posledice rata ne osećaju samo Ukrajinci dokazano je novim podacima o kvalitetu života u Rusiji. Tako su cene namirnica poput šećera i brašna skočile za čak 14 odsto.

Stručnjaci očekuju da će inflacija nastaviti da raste, a ruska rublja je doživela drastičan pad od početka rata 24. februara.

Vrednost valute je pala za oko 22 odsto, što je povećalo cenu uvoza robe. Podaci o inflaciji objavljeni su nakon što je vrednost većine akcija u Rusiji skočila zbog nestabilnog trgovanja.

Foto:Vladimir Gerdo / TASS / Profimedia

Analitičari kažu da plan ruske Vlade da kupi akcije u vrednosti od nekoliko milijardi ne može biti dobar za stanovnike te zemlje, obzirom da je vrednost akcija na tržištu u padu zbog invazije na Ukrajinu.

Skaču cene životnih namirnica

Rusko ministarstvo ekonomije saopštilo je nedavno da je godišnja inflacija skočila za 14,5 odsto, što je najveća stopa od kraja 2015. godine.

Foto:SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia; ZUMAPRESS.com / MEGA

Federalna državna služba za statistiku saopštila je da je cena šećera porasla za čak 37,1 odsto u pojedinim regionima zemlje i u proseku za 14 odsto.

Cena luka je bila drugi najveći rast tokom nedelje, za 13,7 odsto u celoj zemlji i 40,4 odsto u nekim oblastima. U međuvremenu, pelene su bile skuplje za 4,4 odsto. Cene crnog čaja su porasle za 4 odsto, a toalet papira za 3 odsto.

Sankcije sve oštrije

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija isključile su brojne ruske banke iz platnog sistema SWIFT.

Ove zemlje su takođe zabranile poslove sa ruskom centralnom bankom, državnim investicionim fondovima i ministarstvom finansija.

Banka Rusije je više nego udvostručila svoju kamatnu stopu na 20 odsto u martu, u pokušaju da zaustavi dalje klizanje svoje valute.

Veliki broj zapadnih preduzeća povukao se iz Rusije zbog rata u Ukrajini, dok su drugi kao što je švajcarski prehrambeni gigant Nestle, povukli glavne brendove.

Foto:FRISO GENTSCH / AFP / Profimedia

U jeku sve veće inflacije, svet su obišli snimci iz ruskih supermarketa, gde ljudi panično kupuju šećer i brašno, kako bi se obezbedili za naredni period.

Zamenica ruskog premijera Viktorija Abramčenko poručila je građanima da je zemlja potpuno opremljena kada su u pitanju šećer i brašno.

„Nema potrebe za panikom pri kupovini ove robe. Ima ih dovoljno za sve“, rekla je ona.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rusija je uzvratila međunarodnim sankcijama i zapretila da će zapleniti imovinu preduzeća koja su prestala da rade u toj zemlji. Vladimir Putin doneo je nedavno odluku da sve „neprijateljske zemlje“ moraju da plaćaju ruske energente u rubljama, što je potez usmeren na očuvanje valute i kažnjavanje onih koji su Rusiji uveli sankcije.

EU se oslanja na Rusiju za 40 odsto svog gasa. Međutim, mnogi postojeći ugovori su dogovoreni u evrima i nejasno je da li Rusija sada može da ih promeni. Ipak, Putinova najava podigla je vrednost rublje, ali to neće biti dovoljno da spreči rast inflacije.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Putin na stadionu u Moskvi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare