Kao bomba je u čitavom regionu pre nekoliko dana odjeknula vest da je gradonačelnik Budve Milo Božović uhapšen. Ubrzo je obelodanjeno da se Božović sumnjiči da saradnju sa kavačkim kriminalnim klanom, kao i za šverc kokaina. Cela policijska akcija zasnovana je na saznanjima Europola i razbijanje Skaj aplikacije, u kojoj je otkrivena Božovićeva prepiska koja je praktično i dovela do njegovog hapšenja. Iako je on samo jedan u nizu zvaničnika Budve koji hapšen zbog saradnje sa kriminalnim klanovima, Božović sada tvrdi da mu upravo u spuškom zatvoru preti opasnost.

Božovića su crnogorski specijalci uhapsili u Budvi, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Njemu se na teret stavljaju optužbe da je učestvovao u švercu kokaina za kavački kriminalni klan, koji predvodi begunac Radoje Zvicer, a sve uz posredstvo policajca Ljuba Milovića, koji je takođe u bekstvu.

Izvori podgoričkih „Vijesti“ tvrde da tužioci prvog čoveka Budve spajaju sa takozvanim policijskim narko-kartelom, koji je radio za kavački kriminalni klan.

Milo Božović Foto: Mediabiro

Iz SDT-a, međutim, tvrde da je Božović morao da bude pritvoren, jer posebnu težinu ima to što „uživa veliki ugled kod sugrađana“, te mu je određen pritvor u trajanju od 30 dana.

„Brate, mi smo kriminalci“

Božović je uhapšen na osnovu informacija koje je crnogorsko tužilaštvo dobilo od Europola, ali i razbijene Skaj komunikacije.

”Brate, mi smo van sistema, mi smo kriminalci”, navodno je jedna od poruka koju je Božović poslao saradnicima.

Prema istim informacijama, ta poruka poslata je u periodu kada je uhapšeni predsednik Opštine Budva bio na poslaničkoj funkciji, i to kao član Demokratskog fronta (DF).

Milo Božović Foto: Mediabiro

Advokati: Politička hajka

Iako se dokazi protiv Božovića gomilaju, njegovi advokati tvrde da je u pitanju politilka hajka.

“Šta je sadržina? Kako znamo da je tu neki Milo Božović? Toga nema”, rekao je advokat Miroje Jovanović.

Dodao je da su tokom saslušanja, Božović, njegov kolega, advokat Danilo Mićović i on – gotovo dva sata dokumentovano izlagali “zašto nema mesta ni krivičnom progonu, ni određivanju pritvora”.

”Za sve što smo rekli imali smo neposredni dokument, ili se pozivali na akte ili postupke ovog suda i SDT. Predlog za određivanje pritvora kontradiktoran je nekim drugim postupcima koji se vode, ali to ostavljam njima i tužilačkoj organizaciji”, rekao je advokat.

Milo Božović Foto: Mediabiro

Ističe i da je pitao sudiju i specijalnog tužioca od čega bi Božović bežao.

”SDT kaže da je ugledan, izabran pre četiri meseca sa više od 50 odsto glasova i on će sad da beži od funkcije na koju je izabran. Da neko beži od funkcije, to još nismo gledali”, rekao je.

Božović tvrdi: Ugrožena mi je bezbednost

U jeku sage oko određivanja pritvora, podgoričke Vijesti prenose da je Božović pred sudijom za istragu rekao da bi mu bezbednost bila ugrožena zbog određivanje pritvora.

Kako je sam naglasio, „kao član skupštinskog Odbora za bezbednost je u ime Nove srpske demokratije radio intenzivno na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Njegovi pravni zastupnici, advokati Miroje Jovanović i Danilo Mićović, u žalbi su naveli da je sudiji za istragu predat deo određenja Božovića, vrlo negativan, prema svim navedenim licima koji se pominju u naredbi, ali je žalba odbijena i njemu je ipak određen pritvor.

Leglo kriminala u turističkom raju

Hapšenje Božovića samo je podsetilo javnost na ranija hapšenja i privođenja čelnih ljudi Budve. Među njima su Rajko Kuljača, Lazar Rađenović, Srđa Popović, Dragan Krapović i možda najpoznatije ime na spisku – Marko Bato Carević.

Pre dve godine, tadašnji gradonačelnik Budve Marko Carević, takođe član DF-a i predsednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović, sekretar za investicija Mladen Mikijelj, Nikola Jovanović, šef Carevićevog kabineta, kao i Đorđe Vujović, Carevićev savetnik, su uhapšeni u gradu čiji su čelnici bili.

Uhapšeni su i sin i brat Marka Carevića.

Foto: PE Forsberg / Alamy / Alamy / Profimedia/EPA-EFE/BORIS PEJOVIC/Mediabiro/Ana Marković Vušović/Nova.rs/Newsmax Adria/YTAdria Tv Montenegro

Do hapšenja je došlo nakon što su Carević i Radović pokušali da spreče ulazak Upravne inspekcije u zgradu Opštine Budva.

Policija je tada upotrebila hemijska sredstva, a polomljena su stakla na zgradi Opštine.

Carević je ovo hapšenje uporedio sa okupacijom Budve. Optužnica protiv Carevića je podignuta nakon što se povukao sa funkcije gradonačelnika, zbog porodične kompanije “Carinvest” i uzurpacije državne zemlje u rodnom selu Krimovice u Grblju.

POGLEDAJTE JOŠ:

On i njegov sin Milan se terete za protivpravno zauzimanje zemljišta, odnosno građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje.

Kada je reč o Milu Božoviću, on je pre stupanja na mesto menadžera Budve bio i poslanik u Skupštini Crne Gore, gde se nalazio na mestu člana parlamentarnog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje. Član je Glavnog odbora Nove srpske demokratije.

BONUS VIDEO Pripadnici MUP-a zaplenili su oko tri kilograma kokaina i uhapsili jednu osobu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar