Milojko Spajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Dobrodošli u Crnu Goru! Sjajne vesti - sve usluge za koje ne dobijete račun sa QR kodom su besplatne, uživajte u čarima Crne Gore” poručuje turistima crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić u novoj kampanji koju je pokrenulo njegovo ministarstvo.

Širom Crne Gore postavljen je reklamni materijal, a pripadnici Uprave policije turistima koji ulaze u zemlju dele letke kojim ih informišu da usluge i proizvode za koje nisu dobili fiskalizovani račun nisu u obavezi da plate . Cilj kampanje je podizanje svijestigrađana i turista o važnosti izdavanja računa i urednog prijavljivanja poreza, ali i davanje podstreka da svaku uočenu nepravilnost prijave. Nepravilnosti i neizdavanje fiskalizovanih računa se mogu prijaviti Upravi prihoda i carina na 19707, kao i putem web portala budiodgovoran.me. , saopštilo je Ministarstvo.

Pročitajte još:

Dodaje se da je cilj kampanje podizanje svesti građana i turista o važnosti izdavanja računa i urednog prijavljivanja poreza, ali i davanja podstreka da svaku uočenu nepravilnost prijave.

Nepravilnosti i slučajevi neizdavanja fiskalizovanih računa se mogu prijaviti Upravi prihoda i carina na telefon 19707 i na internet portalu budiodgovoran.me, navodi se u saopštenju.

U sklopu kampanje preko medija se građanima obratio i ministar Milojko Spajić koji je rekao da je Crna Gora na vrhuncu veoma uspešne turističke sezone koja je jedan od najvažbnijih prihoda te države.

„Ove godine ti prihodi su nam još bitniji za oporavak posle katastrofalne 2020. godine. Ugostitelji i preduzetnici koji su fiskalizovani kada naplate račun plaćaju porez, od koga mi kao Včada imamo više novca za ulaganje u puteve, zdravstvo, obrazovanje, i socijalno staranje“, rekao je ministar Spajić.

On je upozorio da svi koji naplaćuju usluge bez fiskalizovanog računa na taj način kradu od građana.

„QR kod na računbu je neophodna potvrda da je porez plaćen. Bez njega vi niste u obaveti da platite izdati račun“, istakao je ministar Spajić.

Crena Gora je zbog prošlogodišnje loše politike upravljanja granicama doživela katastrofalan ekonomski pad, a sve to nakon rekordne turističke 2019. godine, napominje crnogorsko Ministarstvo finasija i socijalnog staranja.

Podseća da je ministar Spajić više puta u javnosti naglasio da je budžetom planirano da ove godine sezona bude bar na nivou 65 procenata od te rekordne.

U poslednjim izveštajima Nacionalne turističke agencije protekle nedlje u Crnoj Gori boravilo je 192.000 turista, što je gotovo isti broj kao rekordne 2019. godine, naglašava se u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar