Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Ako planirate putovanje u Kinu, evo šta treba da očekujete ako želite da posetite ovu zemlju tokom globalne pandemije koronavirusa, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Pandemija koronavirusa započela je krajem 2019. godine u kineskoj provinciji Hubej, ali stroga pravila koja su odmah uvedena stavila su širenje virusa pod kontrolu. Međutim, većini posetilaca i dalje nije dozvoljen ulazak u zemlju. Najveći izazov za ovu državu od početka pandemije, doćiće u februaru 2022. godine, kada će ova država biti domaćin Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Kina je svoje granice zatvorila za sve putnike u martu 2020. godine, kada je pandemija počela da se širi po Evropi. 15. marta 2021. godine ublažena su ograničnja za odabrani broj putnika iz 23 zemlje. Oni koji dolaze na posao ili iz humanitarnih razloga – poput ponovnog okupljanja sa svojom porodicom, mogu se prijaviti za vize, kao i nosioci APEC kartice za poslovna putovanja. Stanovnici se takođe mogu vratiti. Sve katerogije međutim, moraju da budu vakcinisane vakcinama kineske proizvodnje najmanje 15 dana ranije, prenosi CNN.

Kina ima sporazum sa Fast Lejnom sa Singapurom koji dozvoljava ulazak u zemlju ljudima koji dolaze zbog posla. Poslovna putovanja su takođe dozvoljena i iz Južne Koreje. Vladini zvaničnici su izjavili da je njihov cilj da vakcinišu 40 odsto građana do juna. Država je 19. juna ušla u prekretnicu u davanju više od jedne milijarde doza vakcina.

Uprkos glasinama da će zemlja odobriti vize samo ljudima koji su primili kinesku vakcinu Sinovak, kineska ambasada u SAD je potvrdila 20. aprila da su putnici koji su primili vakcine poput Fajzera, Moderne ili Džonson i Džonson takođe mogli da dobiju vizu.

Svi putnici moraju da podnesu dva negativna testa PCR ili test na antitela, koji su urađeni u reku od 48 sati. Za novokvalifikovane putnike važi pravilo da imaju dve doza vakcine protiv korone najmanje 14 dana pre ulaska u zemlju. Moraju se unapred prijaviti za vizu i po dolasku pokazati dokaz o vakcinaciji, kao i negativne testove. Po dolasku putnici moraju u karantin – u nekim regionima on traje 14 dana, a u drugim 21 dan.

Kakva je situacija sa koronavirusom?

U Kini je 27. avgusta prijavljeno 106.905 slučajeva koronavirusa, a broj preminulih iznosio je oko 4.848. Oko 56 odsto stanovnika je potpuno vakcinisano. U provinciji Junan došlo je do povećavanja broja zaraženih što je dovelo do najvećeg jednodnevnog povećavanja broja slučajeva od januara. Verovatan razlog je priliv meštana koji se vraćaju iz Mjanmara, koji se graniči sa tom pokrajinom kako bi pobegli od građanskih nemirea. Mnogi slčajeve koji se dijagnostikuju su Delta varijanta.

Od jula 2021. godine, provincije koje se graniče sa Mjanmarom podležu pojačanim kontrolama, uključujući više punktova za vozila i posebne dozvole za ulazak u gradove. Zabrinutost zbog širenja virusa putem teretnih mreža rezultatirala je nekim zatvaranjem oko granica zemlje. Ningbo, treća najprometnija kontejnerska luka na svetu, zatvorila je jedan terminal 11. avgusta jer je jedan teretni radnk bio pozitivan na koronavirus i ponovo je otvoren 27. avgusta.

Jedan granični prelaz između Kine i Vijetnama je zatvoren 17. avgusta. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji, Kina sada ima najmanje četiri područja visokog rizika i 154 srednja područja sa različitim oblicima kontrole epidemije, poput karantina i ograničenja putovanja. Trenutni broj područja visokog ili srednjeg rizika najveći je od aprila 2020. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar