Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Poslednjih meseci se neprestano priča o zdravstvenom stanju ruskog predsednika Vladimira Putina. On je snimljen kako trese, hvata sa sto i stolicu kako bi imao podršku i oslonac, a brojni mediji su spekulisali da deluje naduto i nespokojno.

Tokom nedavne posete Iranu, 69-godišnjak je snimljen kako izlazi iz svog aviona i ide crvenim tepihom. Međutim, mnogima je pažnju privuklo to što je desnu ruku slabo pomerao, odnosno što je ona delovala „kao zalepljena“ uz njegovu desnu nogu.

To je ponovo pokrenulo glasine da ruski lider boluje od nekog oblika raka i Parkinsonove bolesti, kao i da je navodno ponovo imao operacije kako bi se izborio sa zdravstvenim problemima, prenosi Dejli mejl.

„Putinov naslednik bi mogao da bude gori od njega“

Ove glasine su podstakle spekulacije oko potencijalnog naslednika. Ovo pitanje posebno intrigira mnoge, jer je Putin tokom prethodnih godina uspešno očistio polje od svih potencijalnih izazivača, stvarajući ono što će verovatno predstavljati opasan vakum moći ako umre, a da prethodno ne odredi ko će ga naslediti.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Konstantin Zavrajin / Sputnik / Profimedia

Ustavne promene koje je Putin ublažio kroz državnu Dumu 2020. godine, znače da on ima pravo da se ponovo kandiduje na izborima 2024. godine, što znači da bi mogao da vlada još 12 godina.

Međutim, sve nade Zapada da bi novi ruski lider mogao da dovede do otopljavanja odnosa, mogle bi da budu raspršene.

Kir Giles, autor knjige „Moskovska pravila: Šta pokreće Rusiju da se suoči sa Zapadom“, ističe da nema razloga da se misli da bi Putinov naslednik mogao da bude nešto bolji od njega.

„Postoji mnogo kandidata za Putinovog naslednika koji bi odnose Rusije sa Zapadom i sa sopstvenim narodom učinili još gorim nego što je Putin to uradio u poslednjih decenija svoje vladavine“, naveo je on.

Dodao je da će svaki naslednik iz iste pozadine kao Putin verovatno „nastaviti da vraća Rusiju u ‘normalno i podrazumevano stanje’ sa Zapadom“.

#related-news_0

Direktor CIA: Putin je potpuno zdrav

Iako spekulacije o Putinovom zdravlju ne prestaju, direktor CIA Vilijam Berns je nedavno istakao da je ruski lider i više nego dobrog zdravlja.

Berns je, govoreći na Bezbednosnom forumu u Aspenu, rekao je da njegova izjava „nije formalna obaveštajna presuda“. Međutim, očekuje se da će ovaj komentar u doglednoj budućnosti smanjiti govorkanja o ruskom lideru.

To bi moglo da ide na ruku i samom Putinu koji bi tako mogao da smanji nade svojih protivnicima. Berns je o ovoj temi govorio dan nakon što je Putin nedavno posetio Iran.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare