Ruski vojnik Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Ruski rezervisti koriste "lopate za borbu prsa u prsa" u Ukrajini zbog nedostatka municije, kaže britansko Ministarstvo odbrane.

Krajem februara, rezervisti su opisali da im je naređeno da napadnu ukrajinski položaj „naoružani samo vatrenim oružjem i lopatama'“, navodi ministarstvo u svom najnovijem izveštaju.

Spominje se lopata poznata kao MPL-50 koja je dizajnirana 1869. godine i malo se promenila od tada, saopštilo je ministarstvo.

Ova lopata je decenijama bila deo ruske rezervne vojske.

„Smrtonosnost standardnog alata MPL-50 posebno je mitologizirana u Rusiji. Kontinuirana upotreba lopate kao oružja naglašava brutalne i niskotehnološke borbe koje su karakterisale veći deo rata“, navodi se u izveštaju ministarstva.

Jedan od rezervista je opisao da „ni fizički ni psihički“ nije spreman za borbe.

„Nedavni dokazi ukazuju na povećanje bliskih borbi u Ukrajini. Ovo je verovatno rezultat toga što ruska komanda nastavlja da insistira na ofanzivnoj akciji koja se uglavnom sastoji od spuštene pešadije, uz manju podršku artiljerijske vatre jer Rusiji nedostaje municije“, navodi ministarstvo.

BBC nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri ove izveštaje, a ministarstvo nije dalo informacije o tome gde su se takve borbe odvijale.

Analitičari kažu da, iako zaista postoji manjak municije, situacija je složenija nego što sugerišu obaveštajni podaci, s tim da ruske snage i dalje koriste dvostruko više municije od ukrajinske strane.

U međuvremenu, čini se da su ruske snage osigurale dovoljnu pozicionu prednost u opkoljenom gradu Bakhmutu, saopštio je Institut za proučavanje rata (ISW).

***

BONUS VIDEO: Šojgu u obilasku ruskih trupa u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar