Foto:Tanjug/Alexei Nikolsky (POOL)/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman razgovarali su u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, o daljem razvoju saradnje dve zemlje i o situaciji u Pojasu Gaze.

Bin Salman je pohvalio saradnju Rusije i Saudijske Arabije koja je pomogla, kako je naveo, da se „otklone tenzije na Bliskom istoku“, javila je saudijska državna novinska agencija SPA, preneo je Rojters.

Foto:Tanjug/Alexei Nikolsky (POOL)/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su Putin i saudijski prestolonaslednik razgovarali i o izraelsko-palestinskom sukobu i drugim osetljivim pitanjima na međunarodnom nivou.

Peskov je rekao novinarima da još nema govora o zajedničkim mirovnim inicijativama Rusije i Saudijske Arabije, prenele su RIA Novosti.

Foto:Tanjug/Alexei Nikolsky (POOL)/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sada diplomate dve zemlje razmatraju mogućnost postizanja zajedničkog dokumenta, ali to se tiče bilateralnih odnosa u celini, istakao je Peskov.

On je rekao da su Putin i Bin Salman razgovarali i o saradnji u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da bi se međunarodno energetsko tržište održalo na odgovarajućem, stabilnom nivou.

Pročitajte još...

Govoreći o mogućoj poseti Bin Salmana Rusiji, Peskov je rekao da će to biti razrađeno diplomatskim kanalima, a da za sada nema konkretnih informacija.

To je prvi susret ruskog predsednika i prestolonaslednika Saudijske Arabije ove godine. Međutim, Putin i Bin Salman redovno razgovaraju telefonski i tokom ove godine komunicirali su pet puta.

Putin se prethodno direktno sastao sa Bin Salmanom takođe u Rijadu u oktobru 2019. godine.

Putin je posetio i Abu Dabi, gde je razgovarao sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar