Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto:Tanjug/AP Photo/Denis Kaminev

Osuđeni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni izjavio je da je iz samice prebačen u minornu ćeliju, za jednog čoveka.

Navaljni je 1. novembra prebačen u samicu, ali je u njoj mogao da bude zadržan svega 15 dana, navodi se u objavi na njegovom Instagram nalogu.

U objavi se navodi da je prostorija u kojoj je sada „obična skučena ćelija“, poput samice, a da je razlika to što može da ima dve umesto jedne knjige i da koristi zatvorski kiosk, „iako sa veoma ograničenim budžetom“.

Navaljni (46), najistaknutiji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, izdržava devetogodišnju kaznu u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem, 250 kilometara istočno od Moskve.

On je uhapšen u januaru 2021. po povratku iz Nemačke, gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj. Osuđen je na dve i po godine zatvora zbog navodnog kršenja uslovne slobode dok je bio van Rusije.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora, za prevaru i nepoštovanje suda, što on opisuje kao politički motivisan pokušaj ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.

Ta, druga presuda protiv Navaljnog doneta je u vreme oštrog obračuna Kremlja sa njegovim pristalicama, drugim opozicionim aktivistima i nezavisnim novinarima.

***

BONUS VIDEO: Navaljni – Kamenčić u Putinovoj cipeli

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar