Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/ SPUTNIK/ KREMLIN

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se, kao uzvratna mera na ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Moskvi, od sutra uvede zabrana deviznih kredita i transfera novca ruskih građana van Rusije, saopšteno je danas iz Kremlja. Putin je takođe potpisao zakon kojim se naređuje izvoznim kompanijama da prodaju 80 odsto svojih deviznih prihoda ostvarenih na svetskom tržištu od 1. januara ove godine, preneo je Rojters.

Izvozne kompanije obavezne su da prodaju 80 odsto deviznih sredstava dobijenih iz inostranstva od 1. januara ove godine. To se odnosi i na sredstva koja su već akumulirana – moraju se prodati u roku od tri dana.

Zabranjeno je devizno poslovanje davanjem deviza od strane rezidenata u korist nerezidenata po ugovorima o kreditu.

Rezidenti više neće moći da uplaćuju stranu valutu na svoje račune otvorene u bankama i organizacijama u inostranstvu, kao ni da uplaćuju novac bez otvaranja bankovnog računa korišćenjem elektronskih sredstava plaćanja koji su na raspolaganju stranim davaocima usluga u sferi platnog prometa (misli na banke).

Pored toga, javna akcionarska društva će do 31. decembra ove godine moći da kupuju svoje plasirane akcije (osim kupovine plasiranih akcija u cilju smanjenja njihovog ukupnog broja) pod određenim uslovima.

U međuvremenu, Britanija je uvela sankcije još protiv tri ruske banke VEB, banke „Otkritije“ i Sovkombanke.

Sva dešavanja u Ukrajini pratite iz minuta u minut u našem blogu uživo Nova.rs.

BONUS VIDEO: Veselin Simonović – Ovde je Putin popularniji od Vučića, morali smo da osudimo agresiju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar