Foto: Profimedia, EPA-EFE

Vagner je preuzeo potpunu kontrolu nad istočnim delom Bahmuta, rekao je danas osnivač te plaćeničke grupe Jevgenij Prigožin.

„Jedinice privatne vojne kompanije Vagner preuzele su kontrolu nad istočnim delom Bahmuta. Sve istočno od reke Bahmutke je potpuno pod kontrolom Vagnera“, rekao je Prigožin u audio snimku koji je objavljen na Telegram kanalu njegove pres službe.

Dan ranije, proruski zvaničnik u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republci Jan Gagin saopštio je da ruske snage kontrolišu skoro polovinu Bahmuta. Prema njegovim rečima, manje grupe ukrajinskih trupa se haotično povlače seoskim putevima.

Zelenski: Rusi bi posle Bahmuta mogli da idu dalje

Prvi čovek Ukrajine Vladimir Zelenski u utorak u intervjuu za CNN upozorio da bi preuzimanje kontrole nad Bahmutom za ruske trupe bio „otvoreni put“ da zauzmu gradove u Ukrajini.

„Ovo je za nas taktički, razumemo da bi posle Bahmuta mogli da idu dalje“, rekao je ukrajinski predsednik.

Bitka za Bahmut jedna je od najsmrtonosnijih u ratu i izazvala je beg desetina hiljada ljudi.

Pročitajte još:

Procenjuje se da je grad u regionu Donbasa imao predratnu populaciju od oko 70.000. Zamenik ukrajinskog premijera rekao je regionalnim medijima u utorak da je manje od 4.000 civila, uključujući 38 dece, ostalo u Bahmutu.

Institut za proučavanje rata saopštio je u utorak da ukrajinska odbrana Bahmuta primorava Rusiju da se upusti u skupu bitku za grad koji „nije suštinski važan ni operativno ni strateški“.

VIDEO Bitka za Bahmut 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar