Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia, GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/EPA-EFE, Yevhen Kotenko / UkrInform / Profimedia,REUTERS/Gleb Garanich

Iako je godinama deo ruske vojske i praktično je rukovodio operacijom u Siriji, svet je tek nedavno podrobnije upoznao generala Sergeja Surovikina. Surovikin je postavljen za glavnog komandanta ruske vojske u Ukrajini, a nedavno je naredio masovne napade na više ukrajinskih gradova. On je služio Kremlju u pet ratova, ostavljajući za sobom krvavi trag, devastirane gradove i uništene živote i stekao jezivi nadimak „General Armagedon“.

Sada je Vladimir Putin predao Sergeju Surovikinu punu komandu nad ruskim trupama u Ukrajini, a njegova surovost postala je jasna nakon stravičnog napada na ukrajinske gradove.

Dva dana nakon Surovikinovog imenovanja, projektili su pljuštali širom Ukrajine da bi pogodili energetsku, grejnu i transportnu infrastrukturu u najmanje 20 gradova i mesta, ubivši 19 ljudi.

U Kijevu, napadnutom prvi put od juna, udarili su u parkove, igrališta i putnike u automobilima, koji su eksplodirali u plamenu.

Sergej Surovikin Foto:Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Surovikin je, inače, dobro poznat ruskoj javnosti i eliti. Optužen je za užasne zločine, uključujući veze sa upotrebom nervnog agensa u Siriji.

Kako se tokom tri decenije uzdigao do samog vrha ruske vojske, ostavljajući niz „čudnih“ smrti za sobom, on i njegova supruga Ana postali su zapanjujuće bogati.

Njegov modus operandi je da zasipa gradove projektilima – što se vidi u užasnom razaranju sirijskih gradova Alepa i Idliba.

„On je uvek bio snažan zagovornik masovnih raketnih udara na civilnu infrastrukturu“, kaže ukrajinski stručnjak za odbranu Olesksandr Daniljuk, navodeći da je uspeh generala Surovikina izgrađen na „planini leševa“.

Sergej Surovikin i Vladimir Putin Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Burna prošlost

Surovikin je rođen u sibirskoj prestonici Novosibirsku, a prvi put je postao poznat u pokušaju puča 1991. godine. Njegova jedinica prouzrokovala je jedine smrti među demonstrantima koji su se okupili u Moskvi da zaštite izabranog predsednika Borisa Jeljcina.

Tada mladi major, proveo je šest meseci u zatvoru pre nego što su optužbe odbačene.

Četiri godine kasnije, Surovikin je ponovo zatvoren zbog ilegalne prodaje vatrenog oružja. Uprkos tome što je proglašen krivim po tri tačke optužnice, pušten je na uslovnu kaznu od samo godinu dana, a ne na maksimalnih osam godina zatvora. Čak je i ova kazna kasnije poništena.

Vojnici pod njegovom komandom počinili su brojne zločine u Čečeniji, a godinama kasnije optužen je da je pretio ubistvom novinaru i poslaniku, koji je saveznik opozicionog lidera i borca za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljno, a koji je istraživao poslovne aktivnosti Surovikinove supruge Ane. Ona poseduje nekoliko stanova i plac u skupom predgrađu Moskve u blizini ultrabogatih oligarha.

Sergej Surovikin Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Međutim, uznemirijući uvid u Surovikinovu vojnu karijeru desio se u Drugom čečenskom ratu 2005. godine.

Devet njegovih vojnika je ubijeno nakon što su ušli u kuću i započeli pucnjavu zbog koje su se zidovi srušili.

Surovikin, tada general-major, obećao je osvetu. Zarekao se da će ubiti po tri neprijatelja za svaki izgubljeni život, a nekoliko dana kasnije, hvalio se novinarima da su ubijena 24 ‘bandita’, a osam privedeno.

Zvezda ruske vojske u usponu tada se požalila na zakonska ograničenja koja su ih sprečila da „rade što je moguće efikasnije“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Šta čeka Ukrajinu

„Surovikin nema osećanja“, rekao je za zapadne medije jedan od nezavisnih ruskih novinara koji je želeo da ostane anoniman zbog svoje bezbednosti.

Nije iznenađenje što je među njegovim obožavaocima Ramzan Kadirov, brutalni čečenski vojskovođa koji je pritiskao Putina da proglasi vanredno stanje širom Rusije i upotrebi taktičko nuklearno oružje, smatra on.

Bivši zatvorenik Jevgenij Prigožin, Surovikinov prijatelj milijarder, koji je na čelu Vagnerove grupe plaćenika povezanih s Kremljom koji su više puta optuženi za zločine i pljačku, pozdravlja Surovikina kao „najkompetentnijeg komandanta“ Rusije.

Jurij Butusov, ukrajinski vojni novinar, insistira da imenovanje neće dovesti do „jačanja kvaliteta upravljanja ruskim trupama“.

BONUS VIDEO Raketni napad na Kijev kao ruska odmazda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar