Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/SPUTNIK ; printscreen/youtube/Analysis TV

Rusija ima novo ubojito oružje - Posejdon 2M39. U pitanju je nuklearni torpedo, dizajniran tako da neotkriven pređe hiljade kilometara pre nego što se detonira u blizini obale neprijateljskih zemalja i tako izazove ogroman radioaktivni cunami. Ovo "superoružje" Rusija planira da rasporedi na svom delu Arktika.

Pročitajte još:

Sa svojim multi-megatonskim bojevim glavama, Posejdon 2M39 može da uništi ogromne delove obale i izazove radioaktivne talase koji bi zbrisali gradove i učinili ih nenaseljivim decenijama.

Posejdon radi tako da detonira na morskom dnu, nedaleko od obale neprijateljske zemlje i izazove cunami koji bi raširio smrtonosno zračenje po čitavoj obali i kilometrima u kopnu, čineći svo to područje nenastanjivim.

List „Tajms of London“ piše da ruski predsednik Vladimir Putin želi da torpeda 2M39 budu u funkciji do leta 2022. godine i od ministra obrane je zatražio izveštaj o napretku testiranja u februaru, kao i da se nova testiranja očekuju do kraja godine.

Satelitska kompanija Maxar je američkom CNN-u prosledila fotografije koje ukazuju na to da Rusija testira svoj „torpedo apokalipse“ na području Arktika te da tamo gradi značajnu vojnu infrastrukturu. Navodno, Rusija namerava da na području Arktika rasporedi svoje oružje „sudnjeg dana“ idućeg leta.

Kada je Putin pre nekoliko godina najavio da Rusija radi na ovom torpedu, mnogi su odbacili tu ideju kao smešnu i pokušaj zastrašivanja Zapada.

Međutim, kada je Moskva krenula sa preuređivanjem podmornica kako bi mogle da nose ogromne projektile, od ideje da je Posejdon „papirni tigar“ se momentalno odustalo i sada su retki oni koji misle da je reč o mitu, mada ima onih koji i dalje sumnjaju u sposobnosti ovog oružja.

Ono što se sigurno zna je da je Posejdon, nazvan po grčkom bogu mora, najveći tropedo ikada sagrađen. Dug 20 metara i prečnika 2 metra, ovo oružje na daljinsko navođenje je 30 puta veće od standardnog torpeda i teži oko 100 tona.

Rusija ima najdužu arktičku obalu na svetu, a ta regija čini oko četvrtine BDP-a te zemlje. Severno more je isto tako vredan pomorski koridor od Evrope ka Aziji za službenu Moskvu. Najmanje tri podmornice koje mogu da nose ogromna torpeda već se testiraju u Arktiku.

Šta još poseduje Rusija?

Još jedno od moćnih oružja Rusije, jeste „Terminator“, tenk koji može da da pruža vatrenu podršku, kao i da pogađa lake oklopne mete, tenkove i borbena vozila pešadije.

„Terminator“ je borbeno vozilo za podršku tenkovima, predviđeno za izvođenje manevarskih borbenih akcija u sastavu tenkovskih i motorizovanih jedinica kao višenamensko sredstvo, uključujući korišćenje nuklearnog i drugih vidova naoružanja za masovno uništenje. Konstruisan je na bazi tenka T-90.

„Terminator je dobro naoružan i oklopljen. Pogodan je za borbu na tesnim i uskim ulicama“ objasnio je ekspert.

Protivtenkovski raketni sistem vozila je u stanju da pogodi metu udaljenu do šest kilometara i prilično je brz kada se u obzir uzme njegova težina.

Poseduje dva topa 2A42, dva automatska bacača raketa AG-17D, četiri protivtenkovske navođene rakete „Ataka“ i 7,62-milimetarski mitraljez PKTM.

SU-35

Su-35 je višenamenski lovac četvrte generacije, jedan je od osnovnih aviona ruske avijacije.

Su-35 može da nosi do šest hipersoničnih raketa Iks-31 klase „vazduh-zemlja“ koje mogu da se koriste za gađanje kako kopnenih, tako i nadvodnih meta, a postoje i u verziji za uništavanje radio-lokatorskih stanica protivnika.

Takvo oružje u kombinaciji sa mogućnostima avionske radio-elektronske opreme čini Su-35 efikasnim u borbi protiv sistema PVO protivnika, a sa pojavom raketa Iks-35 takođe su povećane njegove mogućnosti za uništavanje meta na moru.

Lovac Su-35 je naoružan 30-milimetarskim topom GŠ-30-1 sa 150 granata i može da nosi do osam tona naoružanja na 12 spoljnih nosača, dok novi američki F-22 ima samo sedam nosača za postavljanje oružja.

Tenzija sa sa Ukrajinom

U ovom trenutku postoje tendencije da dođe do većeg sukoba između Ukrajine i Rusije.

Moskva i Kijev su u sukobu od 2014. godine, kada su separatisti koje podržava Rusija u ukrajinskom Donbasu započeli krvavi građanski rat, proglasivši nezavisnost Donjecke i Luganske oblasti.

Po podacima Ujedinjenih nacija više od 13.000 ljudi poginulo je u borbama, većina u prvih nekoliko krvavih meseci, dok su se separatisti i ukrajinske snage podržane od Moskve borile za teritoriju.

Upletenost u rat u Siriji

Rusija je imala vojne baze u Siriji i pre rata. Kada je rat započet pokrenula je kampanju vazdušnih napada kao podršku Asadu 2015. godine i bila ključna za preokret u ratu koji je nastao u korist vlade.

Foto:Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Ruska vojska kaže da napada samo „teroriste“, ali aktivisti kažu da redovno ubija sve pobunjenike, pa i civile.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar