Foto: Sputnik/Alexander Scherbak/Pool via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin počeo je 28. juna jednodnevnu posetu Tadžikistanu tokom koje vodi razgovore sa svojim tadžikistanskim kolegom Emomalijem Rahmonom, jer ničim izazvana ruska invazija na Ukrajinu i dalje izaziva zabrinutost u Centralnoj Aziji.

Rahmon se sa Putinom sastao na Međunarodnom aerodromu u Dušanbeu 28. juna, a dvojica lidera su odmah otišli ​​na razgovor.

Rahmonov portparol Abdufatoh Šarifzoda rekao je za Radio Slobodna Evropa (RFE) da tokom Putinove posete, prvog javnog putovanja ruskog predsednika u inostranstvo od početka rata u Ukrajini 24. februara, neće biti potpisani nikakvi dokumenti.

Šarifzoda je istakao da je Putin u radnoj poseti i da će svi razgovori biti vođeni licem u lice.

Šarifzoda je naglasio da će dva predsednika razgovarati o „bilateralnim vezama, razvoju kulturnih i ekonomskih odnosa, regionalnim i globalnim pitanjima, posebno o situaciji u Avganistanu“.

Ruski mediji navode da je Putinov pomoćnik Jurij Ušakov rekao da će Putin i Rahmon razgovarati i o „pitanjima vezanim za vojnu saradnju i tadžikistanske migrante u Rusiji“.

Foto: Sputnik/Alexander Scherbak/Pool via REUTERS

Ušakov je rekao da će se takođe razgovarati o merama za unapređenje bezbednosti duž porozne granice Tadžikistana sa Avganistanom duge 1.357 kilometara.

Moskva je stacionirala oko 7.000 vojnika iz ruske 201. streljačke divizije u tri objekta koja se smatraju delom ruske baze u Tadžikistanu.

Putin će 29. jula iz Tadžikistana otputovati u glavni grad Turkmenistana, Ašhabat, gde će prisustvovati samitu zemalja koje se graniče sa Kaspijskim morem, uključujući Azerbejdžan, Iran i Kazahstan.

Putinova poseta dvema centralnoazijskim državama usledila je nekoliko dana nakon što je drugom savezniku, beloruskom autoritarnom vladaru Aleksandru Lukašenku, rekao da će Moskva isporučiti Minsku mobilni raketni sistem Iskander-M sa dometom do 500 kilometara u vreme rusko-zapadnog sukoba.

Rusija, Belorusija i Tadžikistan, zajedno sa Jermenijom, Kirgistanom i Kazahstanom, su članice Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Ranije ovog meseca, dok je prisustvovao ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, kazahstanski predsednik Kasim Žomart-Tokajev usprotivio se narativu Moskve o invaziji na Ukrajinu, odbacujući priznanje „kvazi-države“ kao što je region u istočnoj Ukrajini koji podržava Rusija.

On je takođe obećao da Kazahstan neće kršiti međunarodne sankcije uvedene Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini.

***

BONUS VIDEO: Italijanske vlasti konfiskovale megajahtu koja se vezuje za Vladimira Putina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar