Hram Hrista Spasitelja u Moskvi Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je na Vaskršnje bogosluženje u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, gde tradicionalno proslavlja ovaj hrišćanski praznik po Julijanskom kalendaru.

Zajedno sa Putinom, službi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja prisustvuje i gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin, prenose RIA Novosti.

Kako navodi ruska agencija, Putin smatra da Vaskrs objedinjuje pravoslavne hrišćane kada su u pitanju moralni ideali i vrednosti, a budi u ljudima lepa osećanja, veru u trijumf života, dobrote i pravde.

Ruski lider obično ima uskršnje kolače i šarena jaja na svom prazničnom stolu, u skladu s hrišćanskim običajima, rekao je potparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Blagodatni oganj iz Jerusalima dostavljen je večeras Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi na Vaskršnju službu patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila.

Blagodatni oganj je večeras u Saborni hram Hrista Spasitelja i još 15 crkava u Moskvi unela delegacija Fondacije Svetog Andreja Prvozvanog (FAP), koja ga je primila u Jerusalimu u hramu Groba Gospodnjeg.

U Sabornom hramu Volhonka u centru Moskve patrijarh Kiril obaviće vaskršnje jutrenje i liturgiju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare