Vladimir Putin Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija spremna da učini sve kako bi se poboljšala bezbednost nuklearnih objekata.

„Moskva je spremna da radi sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u svim oblastima u vezi sa nuklearnom energijom i zahvalna je agenciji na recipročnim koracima za jačanje saradnje“, rekao je Putin na sastanku sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem, prenosi RIA Novosti.

On je ukazao na napredne projekte koje realizuje Rosatom: izgradnja Kurske NE-2, novog bloka sa reaktorom na brzim neutronima, projekte nuklearnih elektrana male snage, uključujući plutajuće nuklearne elektrane, i razvoj ledolomca. flota.

Prema njegovim rečima, Moskva je spremna da svoje najbolje prakse podeli sa partnerima, planira da ojača saradnju sa IAEA u svim oblastima i zahvalna je agenciji na recipročnim koracima.

„Ostajemo jedan od neprikosnovenih lidera u ovoj oblasti u svetu. Ne samo da poslujemo, aktivno razvijamo nuklearnu energiju i smatramo je ekološki prihvatljivim oblikom energije, činimo sve da poboljšamo bezbednost nuklearnih objekata“, istakao je ruski lider.

Grosi je ukazao na važnost i blagovremenost sastanka sa predsednikom Rusije i spremnosti da se razgovara o „osetljivim temama“.

„Veoma mi je važno da sam ovde. Naš prvi razgovor je održan u Sankt Peterburgu pre godinu i po dana, bio je to važan sastanak. Čini mi se da sve što se dešavalo od tada još više pokazuje koliko ovaj razgovor dolazi u pravo vreme… Ima izazova, ima osetljivih pitanja“, rekao je on.

Putin i Grosi razgovarali su oko 50 minuta u državnoj rezidenciji Bočarov Ručej u Sočiju. Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar