Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON / POOL

Predsednik Rusije Vladimir Putin opisao je Ruse i Ukrajince kao "jedan narod" i naveo da Ukrajina može da bude stabilna i uspešna jedino ako održava prijateljske veze sa Moskvom.

POGLEDAJTE JOŠ:

U članku objavljenom juče, Putin je optužio Kijev da nema nameru da poštuje mirovni sporazum iz 2015. godine i da okonča sukob sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine, navodi Asošiejted pres.

„Ubeđen sam da je istinski suverenitet Ukrajine moguć jedino uz partnerstvo sa Rusijom. Naše duhovne, ljudske i civilizacijske veze formirale su se vekovima, ukorenjene su u istim izvorima, a učvršćene su zajedničkim dostignućima i pobedama“, napisao je Putin u tekstu objavljenom na sajtu Kremlja.

Reagujući na Putinov članak, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da ga teza o „bratskim narodima“ podseća na biblijsku priču o Kainu i Avelju. Prema toj priči, Kain je ubio svog brata Avelja.

Zelenski je naveo i da Putin nema vremena da se sastane sa njim, a ima vremena da piše „obimne članke“, prenela je Ambasada Ukrajine u Beogradu.

„Nisam imao vremena da pročitam ceo članak, jer sam juče imao važne sastanke. Mogu samo da pozavidim što predsednik tako velike države može da priušti i potroši toliko vremena na tako detaljan posao. Jednostavno nisam znao na šta on troši svoje vreme, a sada vidim rezultat“, kazao je Zelenski.

Moskva i Kijev su u neprijateljskim odnosima od ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine, posle zbacivanja proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča. U sedmogodišnjem sukobu na istoku Ukrajine, gde Rusija podržava pobunjenike, poginulo je više od 14.000 ljudi.

BONUS VIDEO Bublik kružne zgrade u Rusiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)