Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE

Lider opozicije u Rusiji i najveći kritičar Kremlja Aleksej Navaljni pojavio se danas na sudu zbog optužbi za klevetu, a njegovo zatvaranje uzrokuje sve jače tenzije između Rusije i Zapada.

Navaljni je zatvoren prošle nedelje, a osuđen je na skoro tri godine zatvora zbog kršenja uslovnog otpusta, za koje je rekao da su izmišljeni. Zapad je osudio ovaj slučaj i sada se razmišlja o mogućim sankcijama Rusiji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je Moskva spremna da prekine veze sa Evropskom unijom ako se blok odluči na bolne ekonomske sankcije. Moskva je zbog ovog slučaja optužila Zapad da diže histeriju, prenosi Rojters.

Navaljni je danas koračao unutar staklenog kaveza, koji nazivaju akvarijum u moskovskoj sudnici, imao je nekoliko žestokih verbalnih sukoba sa sudijom, a u jednom trenutku joj je rekao da ona ne poznaje zakon i da joj je potreban pravni kurs.

Sudija je ukorio 44-godišnjeg advokata najmanje 15 puta i zapretio mu uklanjanjem sa ročišta.

Navaljni je optužen za klevetu veterana iz Drugog svetskog rata, koji je prošle godine učestvovao u promotivnom video zapisu koji podržava ustavne reforme u kojima je Putin dobio još dva mandata u Kremlju.

Navaljni je ljude na video snimku opisao kao izdajnike. Optužio je vlasti da su optužbe za klevetu koristili da bi ocrnili njegovu reputaciju i rekao da njegov komentar nije posebno usmeren protiv dotičnog veterana.

Na saslušanju je danas bio i unuk veterana, koji devedesetih godina zatražio je od Navaljnog javno izvinjenje, ali je ovaj to odbio, rekavši da je veteran eksploatisan u političke svrhe.

„Svačiji deda ovde se borio u ratu! Ali vi ste jedini koji podvodite svog unuka “, rekao je Navaljni.

Iako se za optužbu, ako se dokaže, može kazniti do dve godine zatvora, njegov advokat rekao je da Navaljnom ne može biti izrečena zatvorska kazna, jer je navodno krivično delo počinjeno pre nego što je zakon promenjen da bi ga učinilo krivičnim delom.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar