Foto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

Rusija je spremna da snabdeva Evropu gasom i popravi Severni tok koji je oštećen usled sabotaže, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin govoreći na forumu "Ruska energetska nedelja", prenela je ruska Gazeta.

Putin je predložio stvaranje najvećeg gasnog čvorišta za Evropu u Turskoj, te napomenuo da bi izgubljeni obim tamo mogao da se premesti. On je takođe naglasio da Rusija neće isporučivati energente zemljama koje za njih postavljaju gornju cenovnu grancu. Pored toga, biće produžen program socijalne gasifikacije.

Putin je napomenuo i da se energetski sektor suočava sa akutnom krizom koja se povezuje sa nestabilnom dinamikom cena energenata, neuravnoteženom ponudom i tražnjom i „subverzivnim delovanjem pojedinačnih učesnika na tržištu koji se rukovode isključivo sopstvenim geopolitičkim ambicijama, pribegavaju otvorenoj diskriminaciji na tržištu, a ako to ne funkcioniše, jednostavno uništavaju infrastrukturu konkurenata“.

„Nema sumnje da je sabotaža na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 akt međunarodnog terorizma, čija je svrha podrivanje bezbednosti celog kontinenta. Logika je cinična – uništiti i blokirati izvore jeftine energije, lišiti milione ljudi, industrijskih potrošača gasa, toplote, struje i drugih resursa i naterati ih da sve to kupuju po mnogo većim cenama“, rekao je on i nastavio:

„Napad na Severni tok je postao najopasniji presedan. On pokazuje da je sada svaki kritično značajan objekat saobraćajne, energetske ili komunikacione infrastrukture ugrožen, bez obzira na to u kom delu sveta se nalazi, ko ga kontroliše ili postavlja na morskom dnu ili na kopnu“.

Foto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

Putin je u svom govoru rekao da će SAD sada nametati tečni gas „koji je očigledno inferiorniji u odnosu na ruski“, evropskim zemljama. Naglasio je i da možda Rusiji nije trenutno dozvoljeno da interveniše, ali da su moguće popravke Severnog toka ako postoji „ekonomski opravdana operacija i obezbeđena bezbednost trase“.

„Ako Evropljani i ja donesemo zajedničku odluku o snabdevanju gasom preko preživelog kraka, a tamo je jedan krak Severnog toka očigledno preživeo… pritisak u cevi ostaje, što znači da je očigledno u funkciji. Njegov kapacitet je 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, što je oko 8 odsto ukupnog uvoza gasa Evropu. Rusija je spremna za početak isporuka, lopta je na strani EU. Ako hoće, samo neka otvore slavinu i to je to“, preložio je on.

Ruski predsednik je takođe predložio da se izgubljeni obim tranzita gasa prenese u Crno more i tako stvori najveće čvorište u Turskoj za snabdevanje Evrope – opet, ako postoji interesovanje partnera.

Putin smatra i da je evropski prosperitet u poslednjih nekoliko decenija „u velikoj meri bio zasnovan na saradnji sa Rusijom“.

„Resurs koji sada dolazi na evropsko tržište prodaje se po previsokim cenama i podstiče inflaciju. Obični Evropljani stradaju. Za godinu dana njihovi računi za struju i gas su se više nego utrostručili. Kakve veze Rusija ima sa tim? Stalno pokušavaju da za svoje greške okrive nekoga, u ovom slučaju Rusiju. Oni su krivi i želim to ponovo da naglasim“, rekao je on.

Ističe da se Rusija „neće ponašati suprotno zdravom razumu i plaćati tuđe dobro o svom trošku“, odnosno da neće snabdevati one zemlje koje će ograničiti cene nafte. Naglasio je i da je tokom protekle godine, novčana masa u EU porasla za oko 1 bilion evra.

„Ovim sredstvima Evropa će ugrabiti sav gas, kao i hranu sa svetkog tržišta. A zemlje u razvoju će morati da preplaćuju energetske resurse“, reekao je on i nastavio:

„Sami su krivi. Ovo čak nije ni rezultat bilo kakvih akcija u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini i Donbasu. Nikako. Ovo je rezultat pogrešne energetske politike tokom niza godina“
Govoreći o izgledima na energetskom tržištu za narednu godinu, Putin je citirao američkog ekonomistu, dobitnika Nobelove nagrade Miltona Fridmana.

„Ako želite da izazovete nestašicu, na primer, paradjza, onda samo treba da donesete zakon da trgovci ne mogu da prodaju paradajz za više od dva centa za funtu. Odmah ćete imati nestašicu paradajza“

„Morate jasno da shvatite: ako ograničite cenu nafte iz Rusije ili drugih zemalja, postavite neke veštačke gornje granice cena, onda će to neizbežno pogoršati investicionu klimu u celoj svetskoj energetskoj industriji, a zatim izazvati povećanje globalne nestašice energetskih resursa i daljeg povećanja njihove cene. A to će pogoditi pre svega najsiromašnije države. To su neizbežne posledice, apsolutno očigledne“

Putin kaže da će uprkos pritisku sankcija i sabotaža na infrastrukturi, Rusija nastaviti da „obezbeđuje energetsku bezbednost, razvija veze sa onim zemljama koje su za to zainteresovane“.

„Nameravamo da proširimo geografiju naših isporuka. U bliskoj budućnosti ćemo identifikovati ključne infrastrukturne objekte za to, započećemo njihovu izgradnju, uključujući obećavajuće projekte kao što su Snaga Sibira-2 i njegov mongolski deo Sojuz Vostok“, rekao je on.

***

BONUS VIDEO: Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar