Vladimir Putin Foto:Tanjug/Kirill Kallinikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Moskva poziva na jačanje saradnje između kaspijskih zemalja, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na samitu pet kaspijskih država u prestonici Turkmenistana Ašhabadu. „Rusija je dosledno pozivala na jačanje partnerskih odnosa između pet kaspijskih država u oblasti politike, bezbednosti, ekonomije i zaštite životne sredine, kao i u mnogim humanitarnim aspektima“, istakao je on. Kaspijska petorka uključuje Rusiju, Azerbejdžan, Iran, Kazahstan i Turkmenistan.

Putin je rekao da je uveren da će striktno poštovanje principa Konvencije o pravnom statusu Kaspijskog mora garantovati prosperitet regiona, prenosi TASS.

Prema rečima ruskog predsednika, pet kaspijskih država je odgovorno za očuvanje Kaspijskog mora i obezbeđivanje održivog regionalnog razvoja.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je na šestom Kaspijskom samitu izjavio da saradnja između država Kaspijskog mora postaje sve važnija, jer rešenje statusa mora mogu da pronađu samo primorske države.

Zamenik predsednika Saveta Ruske federacije Konstantin Kosačov izjavio je da je procenat trgovine između Rusije i Irana u 2021. godini porastao za više od 70 odsto.

Kaspijski lideri složili su se na samitu da počnu razgovori o nacrtu sporazuma o vojnim merama za izgradnju poverenja.

***

BONUS VIDEO: Putin se uporedio sa Petrom Velikim i uputio jezivu pretnju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare