Foto:Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Na 80. godišnjicu potpunog ukidanja nacističke opsade Lenjingrada, ruski predsednik Vladimir Putin položio je venac u podnožje spomenika Otadžbini na Piskarevskom memorijalnom groblju u Sankt Peterburgu.

Putin je tokom posete memorijalnom kompleksu položio cveće na masovnu grobnicu u kojoj je sahranjen njegov brat, koji je poginuo kao dete tokom opsade. Ostavivši buket crvenih ruža, kleknuo je i na kratko se zadržao kod groba, prenosi RIA Novosti.

Foto:Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Tokom ceremonije, vojni orkestar je izveo „Adagio“ kompozitora Valerija Halilova i pesmu „Ladoga“, kao i rusku himnu. Učesnici ceremonije minutom ćutanja odali su počast žrtvama i položili vence i cveće.

Piskarevsko memorijalno groblje je jedno od mesta masovnih grobnica žrtava opsade Lenjingrada i vojnika Lenjingradskog fronta.

Foto:Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Na groblju je podignuto spomen obeležje palim borcima i večni plamen na gornjoj terasi spomen obeležja Piskarevski gori u znak sećanja na sve žrtve blokade i branioce grada.

U masovnim grobnicama leži 420 hiljada stanovnika Lenjingrada koji su umrli od gladi, hladnoće, bolesti, bombardovanja i artiljerijskog granatiranja i 70 hiljada ratnika koji su branili Lenjingrad.

Pročitajte još...

Na spomen obeležju se nalazi i oko 6 hiljada pojedinačnih vojničkih grobova.

Opsada Lenjingrada, koja je počela 8. septembra 1941. godine, trajala je skoro 900 dana i probijena je 18. januara 1943. godine, ali su građani morali da čekaju još čitavu godinu pre nego što je potpuno ukinuta 27. januara 1944. godine. Tokom opsade Lenjingrada umrlo je najmanje 1.093.842 ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare