Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Dvodnevni rusko-afrički samit i ekonomski forum počeće danas u Sankt Peterburgu.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je domaćin samita sa šefovima afričkih država, na marginama skupa imaće bilateralne razgovore sa kolegama i obratiće se učesnicima na plenarnoj sednici.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Na samitu će učestvovati 17 afričkih šefova država, uključujući južnoafričkog predsednika Sirila Ramafozu.

Kremlj je optužio zapadne zemlje za pokušaj sprečavanja afričkih država da učestvuju na samitu, drugom takve vrste. Prvi je održan 2019. u Sočiju na jugu Rusije.

Pročitajte još...

Afričke zemlje očekuju da će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o mogućnosti obnavljanja žitnog posla, rekao je u intervjuu za RIA Novosti predsednik Unije Komorskih ostrva, predsednik Afričke unije Azali Asumani, koji prisustvuje samitu Rusija-Afrika.

„Posledice utiču na ceo svet, a posebno na Afriku u socio-ekonomskim pitanjima. Tako da ovo moramo da postavimo kao prioritet. U stvari, sve je prioritet, ali ako spuste oružje neće biti problema. Dok se to ne desi, mislim da se problem žitarica i đubriva tiče svih. Razgovaraćemo o tome u Sankt Peterburgu, razgovaraćemo o dogovoru o žitu sa Putinom da vidimo kako da ponovo pokrenemo ovaj sporazum“, rekao je Asumani.

BONUS VIDEO Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare