Vladimr Putin Foto: EPA-EFE/THIBAULT CAMUS / POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u Moskvi da NATO nije, kako tvrdi, čisto odbrambeni savez, u šta su mogli da se neposredno uvere građani mnogih zemalja na sopstvenoj koži.

„Želim da napomenem da oni još pokušavaju da umire Rusiju argumentima da je NATO mirna i čisto odbrambena organizacija, čisto odbrambeni savez. Koliko je to tačno, uverili su se građani mnogih država iz sopstvenog iskustva“, rekao je Putin na konferenciji za medije posle razgovora s francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Foto: EPA-EFE/KREMLIN POOL / SPUTNIK

On je u tom kontekstu naveo Irak, Libiju i Avganistan, kao i veliku vojnu operaciju protiv Beograda bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, koja je daleko od onoga što bi miroljubiva organizacija mogla da izvede, javlja Sputnjik.

On je podsetio da je Rusija u vojnoj strategiji Alijanse označena kao protivnik.

„Između ostalog, ne možemo da zanemarimo ovo: u vojnoj strategiji NATO iz 2019. godine, Rusija je direktno nazvana glavnom bezbednosnom pretnjom i protivnikom. NATO nas je označio kao protivnika. Pri čemu je primakao svoju vojnu infrastrukturu sve do naših granica“, rekao je ruski predsednik.

Foto: EPA-EFE/KREMLIN POOL / SPUTNIK

Dodao je da NATO i njegove države-članice takođe smatraju da mogu da Rusiji određuju gde i kako treba da raspoređuje svoje oružane snage i da ne izvodi planirane manevre i vežbe, i čak da premeštanje njenih trupa na njenoj teritoriji predstavljaju kao pretnju ruske invazije, u ovom slučaju, na Ukrajinu.

„Navodno opasnost osećaju i baltičke zemlje i druge države – naši susedi. Na osnovu čega, nije baš jasno. U svakom slučaju, to se koristi kao teza u cilju izgradnje neprijateljske politike prema Rusiji“, konstatovao je Putin.

On je dodao da su glavne zabrinutosti Rusije, koje su navedene u predlozima za bezbednosne garancije, ignorisane.

„Tokom razgovora nastavili smo da razmenjujemo mišljenja o ruskim predlozima upućenim SAD i NATO o obezbeđivanju dugoročnih pravnih garancija bezbednosti“, rekao je Putin posle razgovora s Makronom.

Foto: EPA-EFE/KREMLIN POOL / SPUTNIK

Govoreći o situaciji na istoku Ukrajine, Putin je naveo da je Kijev krenuo putem demontaže Minskih (mirovnih) sporazuma. Prema njegovim rečima, nema napretka u takvim fundamentalnim pitanjima kao što su ustavna reforma, amnestija, lokalni izbori, pravni aspekti posebnog statusa Donbasa.

Ruski predsednik je precizirao da Kijev nastavlja da ignoriše „sve mogućnosti za mirnu obnovu teritorijalnog integriteta zemlje kroz direktan dijalog s Donjeckom i Luganskom“.

Dodao je da se s francuskim kolegom dogovorio da se čuju nakon njegove predstojeće posete Kijevu. Kako je naveo, nekoliko Makronovih ideja u potpunosti mogu da budu osnova za dalje zajedničke korake u Ukrajini.

Putin je još rekao da Rusija i Francuska nameravaju da nastave obostrano korisnu saradnju u privredi, politici, kulturnoj i humanitarnoj oblasti.

Predsednici Rusije i Francuske razgovarali su u Kremlju više od pet sati, prvo u četiri oka, a potom na večeri, skoro do ponoći po moskovskom vremenu.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar