Julija Navalnaja Foto: Didier Lebrun / imago stock&people / Profimedia

Julija Navaljna, udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, u subotu je zatražila da ruske vlasti predaju njegovo telo kako bi ga sahranila te je optužila "demonskog" ruskog predsednika Vladimira Putina za "mučenje" njegovog tela.

Navaljna je u šestominutnom videu objavljenom na Jutjub optužila Putina da telo njenog muža drži kao „taoca“ i dovela je u pitanje Putinovu hršćansku veru, koju on često ispoveda. Navaljnijeva majka Ljudmila je u petak rekla da su ruski istražitelji odbili da predaju njegovo telo iz mrtvačnice u udaljenom arktičkom gradu Salehardu jer nije pristala da ga sahrani mimo javnosti, prenosi Jutarnji list.

Kazala je da joj je zvaničnik rekao da bi trebala da pristane na njihove zahteve s obzirom na to da je Navaljnijevo telo već počelo da se raspada. Njegovi saradnici su u subotu rekli da su vlasti pretile da će ga sahraniti u udaljenoj zatvorskoj koloniji u kojoj je umro ako porodica ne pristane na njihove uslove.

Julija Navaljna je u videu tvrdila da je Putin lično odgovoran za to te da „muči“ Navaljnog u smrti jednako kao što je to činio tokom njegovog života.

„Već smo znali da je Putinova vera lažna. Ali, sada to vidimo jasnije nego ikada“, rekla je Navaljna, obučena u crno.

„Nijedan pravi hršćanin ne bi mogao da učini šta Putin sada radi s Aleksejevim telom“, dodala je.

Pročitajte još...

Otkako se vratio na mesto predsednika 2012, Vladimir Putin sebe prikazuje kao branioca tradicionalnih, konzervativnih vrednosti nasuprot nečega što opisuje kao nagrizajući zapadni liberalizam. Takođe, naglašava svoju bliskost s Ruskom pravoslavnom crkvom te se redovno pojavljuje na obredima u vreme svetkovina i govori o svojoj veri. Navaljna je rekla da je njen suprug bio pobožan hršćanin, koji je odlazio u crkvu i postio za vreme Velikog posta čak i kad je bio u zatvoru. Dodala je da je njegov politički aktivizam nadahnut hršćanskim vrednostima.

„Vratite nam telo mog muža. Želimo da ga sahranimo na human način, u zemlji, kao što je običaj u pravoslavnom hršćanstvu“, zaključila je u videu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar