Foto:profimedia.rs

Protekle nedelje Rusija nije punila naslovne strane svetskih medija samo zbog predsedničkih izbora, već i zbog gotovo svakodnevnih napada na ruske teritorije, koje su za kratko vreme pretvorene u aktivnu borbenu zonu. Ruski diverzanti - Legija Sloboda Rusije i Sibirski bataljon, zajednički su 12. marta pokrenuli upad u Belgorod i pograničnu oblast Kursk, a pored ljudstva, tu je i moćna ukrajinska raketa "Vampir" koja nije dala ni minut odmora ruskim trupama. Evo šta se događalo poslednjih dana zbog čega Putina boli glava.

Diverzanti

Napadi diverzanata počeli oko nedelju dana pred izbore. Prvo su napadnuti energetski objekti kompanije „Lukoil“ u industrijskoj zoni Nižegorodske oblasti, što je dovelo i do požara na jednom od postrojenja za preradu nafte. Potom je proglašena vazdušna opasnost u regionu Voronježa, da bi ruski diverzanti koji se bore za Ukrajinu objavili da su upali na teritoriju Belgoroda.

Ruski dobrovoljački korpus i Legija Sloboda Rusije, paravojne formacije koje se bore na strani Ukrajine, objavile su da su njihovi borci ušli na teritoriju Belgorodske oblasti i kazali su da napreduju kroz region u nekoliko pravaca.

Oni su tvrdili da su u nedelju, 17. marta, preuzeli kontrolu nad ruskim pograničnim selom Gorkovski i njegovom administrativnom zgradom, što se poklopilo sa poslednjim danom glasanja na ruskim predsedničkim izborima.

Diverzanti povezani sa Kijevom preuzeli su kontrolu nad selom u ruskoj oblasti Belgorod koja se graniči sa Ukrajinom. Selo je neposredno kod granice sa severoistočnom Ukrajinom.

Diverzanti su svoje akcije opisali kao „vojnu operaciju“, čime se aludira na frazu koju Rusija koristi za svoju invaziju na Ukrajinu – „specijalna vojna operacija“. Kijev je istakao da grupa deluje nezavisno od Ukrajine.

Rusi poriču napad

Rusija nije ostala nema na pomenute napade. Federalna služba bezbednosti negirala je upad diverzanata u pogranična naselja Belgorodske i Kurske oblasti.

Foto:EPA/SERGEI ILNITSKY

Roman Starovojt, guverner ruske Kurske oblasti, rekao da je Ukrajina granatirala pogranična sela, ali nije pomenuo selo Gorkovski. Isto je rekao i Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti. On je u nedelju kazao da je Ukrajina napala selo Oktjabrski, jugozapadno od Belgoroda, ali nije pomenuo selo.

Poričući direktnu umešanost grupe, ukrajinska vojna obaveštajna agencija saopštila je da antiputinovske formacije deluju samostalno i da „više nisu samo ‘grupa’, sada su sila“, prenosi Njuzvik.

„Borili su se na žarišnim tačkama u Ukrajini. Pokušaćemo da im pomognemo koliko god možemo“, rekao je general Kirilo Budanov, šef ukrajinske agencije GUR.

Foto:Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia; EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY; Anton Vergun / Sputnik / Profimedia;Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Belgorod

Krajem marta u seriji napada na Belgorod oštećeno je više od 30 stanova u šest višespratnica i 10 automobila, a bez struje je ostalo oko 5.000 stanovnika.

Deset ukrajinskih raketa „RM-70 Vampir“ oboreno je iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je u četvrtak ujutru protivvazdušna odbrana zaustavila pokušaj ukrajinskih snaga da izvrše napad na ciljeve na ruskoj teritoriji. Zbog straha od napada, oko 9.000 dece biće evakuisano iz Belgoroda.

Raketa „Vampir“

Ukrajinske snage koriste „MLRS Vampir“ od prvih dana rata. Njuzvik piše da su to standardni artiljerijski sistemi koji su često korišćeni u prekograničnim napadima, rekla je Marina Miron, istraživač na Odseku za ratne studije na Kings koledžu u Londonu.

Sistemi se koriste za „koncentrisane napade“, lansirajući do 40 raketa za manje od jednog minuta. Obično se koriste za napade na vojnu opremu ili trupe.

„Vampir“ je izgrađen na šasiji kamiona „8k8“, što omogućava sistemu da brzo napusti poziciju sa koje je pucao pre nego što neprijatelj može da ga locira i uzvrati vatru, rekla je Miron.

Pročitajte još...

Putinova (ne)moć

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da ukrajinski napadi na Rusiju „ne prolaze i neće ostati nekažnjeni“.

On je kazao da neprijatelji Rusije „ne shvataju s kim imaju posla“.

„Nedavno sam rekao da je neprijatelj rešio da zastraši ruski narod, multinacionalnu zajednicu Rusije. To se nikada nije desilo, niti će se desiti. Pokušaji neprijatelja da zastraše Ruse imaju suprotan efekat“, poručio je Putin.

BONUS VIDEO Global fokus: Ko je bio Putin, a ko je sada?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar