Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK, Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia, Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Više zapadnih medija, poput Blumberga, objavilo je ovih dana analize u kojima upozoravaju kako je u Kremlju očigledan rast uticaja Putinovih ekstremista koji traže jačanje konfrontacije sa Zapadom te represiju u unutrašnjoj politici. Najuočljiviji predstavnici nove radikalne struje koja se izdigla u režimu Vladimira Putina nakon invazije na Ukrajinu svakako su Jevgenij Prigožin i Ramzan Kadirov.

Prigožin – čovek koji vodi zloglasnu paravojnu organizaciju Vagner, a nazivaju ga Putinovim kuvarom – čak je javno pozvao na upotrebu „hitne staljinističke represije“ protiv tajkuna koji nisu dovoljno entuzijastični kad se radi o podršci ruskoj armiji u Ukrajini. Uticaj i javne poruke Prigožina raširile su atmosferu straha u ruskim elitama; veliki broj bogatih i imućnih ruskih biznismena strahuje za sigurnost svojih familija.

Uticaj i moć Prigožina nadvio se iznad vrha ruske vojske. On otvoreno napada visoke vojne zapovednike. Smene zapovednika događaju se jedna za drugom. Strah raste čak i u delu elita uklopljenih u Putinov režim te visoke političke strukture jer im se čini da im njihove pozicije više ne jamče nikakvu sigurnost. Otvaraju se pitanja može li Kremlj uopšte i želi li da zaštiti  ljude iz birokratskih struktura.

Paravojna grupa Vagner otvorila prvi zvanični štab u Sankt Peterburgu Foto:REUTERS/Igor Russak

Analitičari upozoravaju kako se iz Kremlja sve češće mogu čuti poruke koje opisuju invaziju na Ukrajinu kao „narodni rat“, što jako podseća na Staljinovu retoriku iz Drugog svetskog rata. Prema pisanju Blumberga sada veliki deo Putinove administracije počinje da živi u strahu od čistki, pa i hapšenja.

Taj strah je toliki da sprečava stvaranje i strukturiranje ozbiljnijeg otpora Putinu i agresivnim pojedincima koji insistiraju kako je povećanje pritiska na Ukrajinu egzistencijalno pitanje za Rusiju, a nekada umereni i relativno liberalni članovi administracije sada se moraju prilagoditi takvoj retorici ako žele da opstanu.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/StratCom ZSU/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Putin je iznad postojećih ruskih političkih institucija, koje bi trebale upravljati zemljom, instalirao komisiju koja koordinira ekonomsku i sigurnosnu politiku kako bi osigurali podršku industrije ruskom vojnom pohodu u Ukrajini. Analitičari tu specijalnu Putinovu komisiju upoređuju sa Staljinovim ratnim kabinetom u Drugom svetskom ratu.

„Država je izgubila monopol na legalizovano nasilje, a pojavili su se novi operatori tog bivšeg monopola. Čudno je da to Putin podržava“, izjavila je politikološkinja Ekaterina Šulman za Blumberg.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iako u ruskim političkim i ekonomskim elitama trenutačno postoji široki konsenzus da je rat u Ukrajini bio katastrofalna greška, jer će osuditi Rusiju na izolaciju i slabljenje, zbog straha nema javne konfrontacije elita s režimom. Bogati Rusi pokušavaju da ostanu izvan politike kako se ne bi zamerili Kremlju te omogući nastavak koliko toliko normalnog poslovanja.

Prigožin bukvalno korak po korak vraća staljinističke metode upravljanja Rusijom. Početkom ovog meseca objavio je kako Vagner planira da organizuje centre za obuku milicija u pograničnim regijama s Ukrajinom, a borce koje će obučavati dovesšće iz lokalnih biznisa.

BONUS VIDEO Život ukrajinske porodice bez struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar