Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Dve rakete ukrajinske PVO pogodile su avion Il-76 u kojem su bili ukrajinski zarobljenici, ruske snage tenhički nisu u stanju da to urade izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

„Prvo, zabeležena su lansiranja dve rakete iz oblasti pod kontrolom Kijeva u 11.10 časova. Avion je pogođen dva-tri minuta kasnije. Na ovo je bilo praktično nemoguće odgovoriti… Naši Sistemi PVO po definiciji ne mogu da izvrše udar na sopstvene letelice. Tu je instaliran sistem identifikacije prijatelj-neprijatelj, i koliko god puta operater mogao da pritisne dugme, naši sistemi PVO tehnički ne bi funkcionisali“, rekao je Putin u Sankt Peterburgu na sastanku sa studentima, učesnicima specijalne vojne operacije, prenosi TASS.

On je napomenuo da oružje zaplenjeno na mestu pada aviona ukazuje da je reč o raketi PVO, što znači da je ukrajinska vojska „bila slabo obučena, ili slabo uči sama, ili nije u stanju da pravilno kontroliše takve sisteme“.

„U svakom slučaju, ovo što se desilo je zločin. Ili iz nehata, ja sam prinuđen da primenim takvu zakonsku formulaciju, ili namerno, ali, u svakom slučaju, to je zločin. Takve zločine čine svaki dan, uključujući i nad civilima“, rekao je Putin.

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara ruski vojni transportni avion Il-76 iznad Belgorodske oblasti, u kojem je 65 ukrajinskih zarobljenika transportovano sa aerodroma Čkalovski kod Moskve na razmenu.

Svi oni, kao i trojica pratećih oficira Oružanih snaga Rusije i šest članova posade su poginuli.

Sledećeg jutra otkrivene su obe crne kutije – uređaj za snimanje parametara leta i diktafon.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Kijev je znao za predstojeći transport zarobljenika, a razmena je trebalo da se obavi na dan leta.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pad Il-76 „pokreće veliko pitanje o mogućnosti bar neke vrste sporazuma“ sa Kijevom.

Ukrajinski mediji su prvo objavili da su Il-76 oborile Oružane snage Ukrajine, ali su potom ove informacije izbrisali sa svojih sajtova.

***

BONUS VIDEO –  Kako je viša sila okrivljena za nesreću u rudniku Soko?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar