Poljska Belorusija migranti
Migranti na granici Poljske i Belorusije Foto: EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom o migrantskoj krizi na granici Belorusije i Poljske, saopštio je danas Kremlj.

PROČITAJTE JOŠ:

U razgovoru je izražena ozbiljna zabrinutost zbog neprihvatljivih, brutalnih postupaka poljskih graničara, uključujući aktivnu upotrebu grube sile i specijalnih sredstava, prenosi RIA Novosti.

Predsednici Rusije i Belorusije istakli su važnost uspostavljanja saradnje Minska i Evropske unije u cilju rešavanja problema.

Lukašenko je informisao Putina o koracima koje je Minsk preduzeo za deeskalaciju krize i pružanje humanitarne pomoći migrantima, kao i o telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom u tehničkom mandatu održanom 17. novembra.

Osim toga, dvojica poredsednika su razgovarali o rusko-beloruskoj saradnji u trgovinsko-ekonomskoj sferi.

Putin i Lukašenko već su razgovarali o migrantskoj krizi u utorak.

Poljska: Migranti i tokom noći pokušali da pređu granicu

Migranti su tokom protekle noći i dalje pokušavali da pređu iz Belorusije u Poljsku, iako u manjem broju i u manjim grupama, saopštile su danas poljske vlasti.

Takav razvoj situacije dolazi samo dan nakon što je Belorusija očistila glavne migrantske kampove na granici, podseća agencija Rojters.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak je izjavio da je i dalje bilo pokušaja prelaska nakon što je kamp očišćen, ali u manjim grupama nego ranije, kada su grupe od više stotina migranata ponekad pokušavale da pređu preko ograde.

Poljska granična straža objavila je u tvitu da je tokom proteklog dana bilo 250 pokušaja prelaska, što je upola manje nego dan ranije.

BONUS VIDEO: Vodeni toppovi i kamenice na poljsko-beloruskoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar