Vladimir Putin, Ukrajina
Foto: EPA-EFE/DAVE MUSTAINE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ministri spoljnih poslova Ukrajine, Litvanije, Letonije i Estonije osudili su gomilanje ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom, pozvavši Moskvu da smiri napetosti u regionu i da se vrati pregovorima, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinski ministar Dmitro Kuleba je rekao da je potrebno Rusiji pokazati da će jačanje eskalacije u području Donbasa, na istoku Ukrajine, po nju rezultirati „vrlo bolnim“ posledicama.

„Danas, nas četvoro odlučno izjavljujemo da osuđujemo pogoršanje situacije zbog postupanja Rusije, da osuđujemo dela i izjave Moskve koje služe podizanju napetosti“, kazao je Kuleba na zajedničkoj konferenciji za novinare sa baltičkim kolegama u Kijevu.

„Svet je na strani Ukrajine i međunarodnog zakona i to je jedan od načina da obeshrabrimo Rusiju da preduzima nepromišljene akcije“, dodao je Kuleba.

SAD i saveznici u NATO-u zabrinuti su zbog premeštanja više hiljada borbeno spremnih vojnika na granicu sa Ukrajinom i kod Krima, poluostrva koji je Rusija anektirala 2014.

U sredu su američki predsednik Džo Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali Rusiju da povuče vojnike sa ukrajinske granice kako bi se stanje u regionu smirilo.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki iz Vašingtona je pre dva dana poručila da će na „rusku agresiju“ biti odgovoreno „posledicama koje su vidljive i nekima koje nisu vidljive“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare