Vladimir Putin Foto: Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je ovog vikenda iznenada posetio okupirana područja Ukrajine, pritom je podstakao mnoge tvrdnje da koristi tim dvojnika. Kritičari ukazuju na dva deo njegovog tela kako bi dokazali svoje tvrdnje - uši i bradu.

Petro Andrjuščenko, savetnik gradonačelnika Marijupolja, okupiranog ukrajinskog grada koji je Putin posetio, napisao je na Telegramu da je „Putin ili jedan od njegovih dvojnika“ bio u noćnoj poseti okupiranoj regiji – a ne sam Putin. Iako zavera može zvučati ludo, u njoj ima elemenata istine: politički mamci ponekad se koriste na međunarodnoj sceni – a ljudi se mogu identifikovati prema određenim merama njihovih ušiju, prenosi Jutarnji list.

Podsećamo, u intervjuu za Dejli mejl šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov sugerisao je da ruski zvaničnik koristi tim dvojnika. Dvojnici su, rekao je Budanov, pre menjali Putina samo u posebnim prilikama, ali od invazije na Ukrajinu postali su uobičajena praksa.

„Znamo konkretno za tri dvojnika, ali ne znamo koliko ih je ukupno“, rekao je Budanov u intervjuu prošle godine. „Svi su bili na plastičnim operacijama kako bi što više ličili na njega. Jedna od stvari koja ih odaje je njihova visina. To je vidljivo na videima i slikama. No, takođe i govor tela i ušne resice – nešto što je jedinstveno za svaku osobu“.

Korisnici na Tviteru nagađaju da je Putinov dvojnik otišao u Ukrajinu, fokusirajući se i poredeći oblik njegovog uha i brade s fotografijama iz 2006. i 2018. godine.

Iako se Budanovljeve tvrdnje o korišćenju telesnih dvojnika ne mogu potvrditi, korišćenje ušiju u kontekstu jedinstvenog „ljudskog otiska“ praktikuje se decenijama.

Od 1950-ih, forenzičari su koristili merenja ušiju za identifikaciju osumnjičenih, a u eri digitalnih algoritama, ugledni Vajerd je izvestio da bi softver koji ljude identifikuje po ušima mogao biti učinkovitiji identifikator od otisaka prstiju.

„Kako starite, vaše se uho ne menja – samo postaje veće, ali proporcije ostaju iste“, rekao je za BBC Mark Nikson, stručnjak sa Univerziteta Sauthempton i vodeći istraživač u prepoznavanju uha.

International Biznis Tajms 2018. nazvao je ideju da Putin koristi dvojnike „jednom od najobičnijih teorija zavere“ – ali skeptici nisu uvereni.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar