putin, gasovod (ilustracija), gasprom, olaf šolc, evri...
Foto:Shutterstock, Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Igor Golovnov Alamy Alamy Profimedia, Kremlin Pool Photo via APEPA-EFE/RONALD WITTEK

Ruski gasni gigant Gasprom počeće danas desetodnevno rutinsko održavanje gasovoda Severni tok 1, dok Evropa čeka da vidi da li će se nakon toga nastaviti isporuke gasa.

Godišnji radovi na dva gasovoda su bili zakazani unapred, međutim, mnogi strahuju da bi Gasprom mogao da iskoristi priliku da jednostavno zavrne slavine.

„Putin će zavrnuti slavinu za gas… ali hoće li je jednog dana ponovo otvoriti?“, pisao je nemački Bild u nedelju.

Nemački vicekancelar Robert Habek je tokom vikenda rekao: „Suočeni smo sa situacijom bez presedana – sve je moguće. Moguće je da će gas ponovo teći, čak i u većoj zapremini nego ranije“, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali, upozorio je on da je „moguće da ništa od toga ne bude i da još uvek moramo da se pripremimo za najgore“, dok se Evropa bori da se udalji od Rusije po pitanju snabdevanja energentima.

Kanada je nedavno pristala da vrati Nemačkoj turbine potrebne za održavanje gasovoda Severni tok 1, uprkos primedbama Ukrajine. Rusija je insistirala da joj je potreban povratak mašine. Za smanjenu isporuku gasa je okrivila popravke i odsustvo turbine, a ne tržišne uslove izazvane ratom u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Tasić: Nemamo alternativu za gas, Rusija nam je trenutno jedini izvor

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar