Foto: N1

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Evropska unija treba da napravi hitne planove kako bi se pripremila za potpuni prekid isporuke ruskog gasa nakon invazije te zemlje na Ukrajinu.

Fon der Lajen je najavila da će Komisija sredinom jula objaviti planove za vanredne situacije širom EU kako bi osigurala „dostavljanje gasa tamo gde je najpotrebniji“, u slučaju potpunog prekida isporuka ruskog gasa.

EU je već uvela sankcije Rusiji i udaljava se od njenih isporuka.

Međutim, šefica Evropske komisije upozorila je da EU treba da bude spremna za poremećaje koji dolaze iz Moskve.

„Sada se moramo pripremiti za dalje prekide u snabdevanju gasom, pa čak i za potpuni prekid isporuke ruskog gasa“, rekla je Fon der Lajen u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Ona je navela da je „očigledno da ruski predsednik Vladimir Putin nastavlja da koristi energiju kao oružje“ i dodala da je Rusija već prekinula isporuke gasa za 12 zemalja članica EU.

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je 27-člani blok da preispita svoju energetsku politiku i smanji kupovinu ruske energije.

Rusija je prošlog meseca smanjila isporuke gasa Nemačkoj, Italiji, Austriji, Češkoj i Slovačkoj, navodeći kao razlog tehničke probleme sa gasovodom Severni tok-1.

U junu je Evropska unija u celini prvi put ikada uvezla više prirodnog tečnog gasa (LNG) iz Sjedinjenih Država, nego gasa iz Rusije.

Bez obzira na to, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije Fatih Birol napisao je na Tviteru da „pad ruskih snabdevanja zahteva napore da se smanji potražnja u EU kako bi se pripremila za tešku zimu“.

BONUS VIDEO: Slovjansk pod žestokim udarom ruske vojske

Komentari

Svi komentari (0)