Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

Državna duma Rusije je na plenarnom sastanku u trećem čitanju usvojila zakon u skladu sa izmenama Ustava koji, između ostalog, daje pravo aktuelnom lideru Rusije Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje za predsednika zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema jednoj od novih odredbi Ustava Rusije, ograničavanje broja mandata tokom kojih jedno te isto lice može vršiti dužnost predsednika Rusije odnosi se na aktuelnog lidera zemlje bez uzimanja u obzir njegovih prethodnih predsedničkih mandata. Prema tome, ovo pravilo omogućava aktuelnom lideru da još dva mandata obavlja dužnost predsednika Rusije.

Autori inicijative o predsedničkim mandatima su poslanici Pavel Krašenikov i Olga Savastjanova, kao i član Saveta federacije Andrej Klišas koji su u novembru prošle godine uneli dokument u Državnu dumu.

Dokument predviđa da za predsednika zemlje može biti izabran državljanin Rusije koji ima najmanje 35 godina, koji je stalno živeo u Rusiji najmanje 25 godina, a takođe nikada nije imao državljanstvo ili dozvolu boravka u drugoj zemlji.

Pored toga, zakon propisuje da dužnost šefa Centralne izborne komisije može obavljati državljanin Rusije koji je navršio 30 godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare