Foto: Shutterstock/DCStockPhotography

Vašington Post dobio je danas Pulicerovu nagradu za novinarstvo u javnoj službi za izveštavanje o opsadi američkog Kongresa 6. januara, napadu na demokratiju koji je bio šokantni početak burne godine tokom koje su takođe SAD završile svoj najduži rat u Avganistanu.

U detaljnom izveštavanju Vašington posta, pronađeni su brojni problemi i propusti u političkim sistemima, pre, za vreme i tokom pobune 6. januara 2021. koja se dogodila u dvorištu samog lista.

Povlačenje američkih snaga i ponovno preuzimanje vlasti talibana u Avganistanu je proželo sve kategorije – jedna od dve nagrade za fotografiju udarnih vesti dodeljena je dopisniku i fotografu Los Anđeles Tajmsa Markusu Jamu (Marcus Yam), za rad vezan za pad Kabula.

Njujork Tajms je dobio nagradu u kategoriji međunarodnog izveštavanja u javljanju o izazovnim zvaničnim izveštajima o civilnim žrtvama u američkim vazdušnim napadima u Siriji, Iraku i Avganistanu.

Pulicerove nagrade koje dodeljuje Univerzitet Kolumbija smatraju se najprestižnijim u američkom novinarstvu i odaju priznanja za rad u 15 novinarskih i sedam umetničkih kategorija. Ovogodišnja dodela nagrada koja je prenošena virtuelno, odaje priznanje za rad u 2021. godini.

Dobitnik nagrade za javnu službu dobija zlatnu medalju a dobitnici u svakoj od ostalih kategorija 15.000 dolara.

List Tampa Bej Tajms (Tampa Bay Times) dobio je nagradu za istraživačko novinarstvo za tekst „Otrovan“, dubinski pogled na zagađivačku fabriku olova.

Majami Herald (Miami Herald) je osvojio nagradu za udarne vesti za izveštavanje o rušenju Surfsajd kule, dok su Udruženje za bolju vladavinu i Čikago Tribjun (Chicago Tribune) osvojili nagradu za lokalno izveštavanje za priču „Smrtonosni požari, neispunjena obećanja“ u kojoj se istraživalo neprimenjivanje standarda za zaštitu od požara.

„Jako smo ponosni na naš tim i njegovo neumorno izveštavanje koje je dovelo do odlučujuće promene, i učinilo uslove bezbednije za radnike i za zajednicu“, rekao je urednik i potpredsednik Tampa Bej Tajmsa u saopštenju i dodao da to novinarstvo pokazuje značaj jedne vitalne lokalne redakcije kao što je Tajms.

Uprava Pulicer nagrada takođe je dodelila posebnu pohvalu za ukrajinske novinare u kojoj se priznaje njihova „hrabrost, istrajnost i posvećenost“ u izveštavanju sa tekuće ruske invazije koja je počela ranije ove godine.
Prošle godine Uprava Pulicera dodelila je posebnu pohvalu avganistanskim novinarima koji su rizikovali svoju bezbednost da pomognu da se naprave vesti i slike iz svoje ratom razorene zemlje.

***

Bonus video: Mediji i kampanja: Novinarstvo VS „novinarstvo“ – gosti Rade Veljanovski i Zoran Gavrilović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)