Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Diplomata Srećko Đukić izjavio je da je vidljivo slabljenje podrške zapadnih zemalja Ukrajini, koje je uslovljeno unutrašnjim političkim odnosima u pojedinim članicama NATO pakta, kao što su SAD, Poljska ili Slovačka. Međutim, on ocenjuje da SAD neće prekinuti slanje vojne pomoći zbog suviše velikog uloga koji je postavljen u ovom sukobu između NATO zemalja i Rusije sa druge strane.

On je govoreći o trenutnoj situaciji konstatovao da postoji „rascep“ u stanovištu Zapada da nastavi sa pružanjem pomoći Ukrajini.

„Postavlja se pitanje da li ima podrške Ukrajini kao što je bilo ranije na početku ruske agresije. Dosta se stvari tu kumulira, na primer događaji u SAD oko smene predsednika Kongresa, zatim dosta stvari se vezuju za Poljsku i pogoršanje odnosa sa Ukrajinom… I to se dešava zbog izbora. Izbori u Poljskoj su 15. oktobra i vladi koja pokušava da dobije treći mandat nije ništa strano“, objašnjava Đukić za N1.

Prema njegovim rečima, predsednik SAD Džozef Bajden je kompletnu svoju političku karijeru vezao za Ukrajinu i pomoć toj zemlji.

„Za to je vezao i ovaj mandat, kao i sledeći za koji će se kandidovati. Uveren sam da će on, kao izuzetno iskusni državnik pronaći rešenje i da će prevazići probleme u narednim danima“, rekao je Đukić.

Međutim, uprkos problemima, ocenjuje da se neće desiti prekid američke vojne pomoći, jer je u pitanju „globalna politika, a ne odnos između dve marginalne zemlje“.

„Ovde je u pitanju svetska politika, odnosno dominacija u njoj. U pitanju je poraz Amerike ili Rusije. Dakle, nije u pitanju mali ulog, nego ogroman ulog. Krupna američka politika se ne može predati na osnovu jednog ili više ispitivanja javnog mnjenja. Ono se koleba, ali to se dešava u demokratskim zemljama. Kod Putina tih problema nema, kod njega je konstantna podrška između 85 i 90 odsto“, ukazuje sagovornik N1.

Procenjuje da će mediji javnosti u SAD objasniti šta znači eventualno ukidanje pomoći Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:

„Onda to znači da će Ukrajina izgubiti i da će Rusija doći na granice NATO-a. A ako bude napadnut NATO – SAD se moraju angažovati po članu 5 Varšavskog ugovora. Globalna politika ne može tek tako lako menjati“, naveo je Đukić.

Podseća da je većina verovala da će nakon uspešne ofanzive Ukrajinaca rat biti ubrzo gotov, ali se pokazalo da to nije tako.

„Ukrajinci napreduju korak po korak. A treba imati u vidu da od početka ove godine Ukrajinci još uvek nisu dobili ono što im je obećano od oružja i municije. Obećano im je mnogo tenkova, topova i municije, a u magacinima (NATO) nije bilo tog oružja. Trebalo je to pripremiti i transportovati, i tek se sada to privodi kraju“, primećuje Đukić.

Pored toga, Rusija se je veoma dobro pripremila, i pripremili su novu odbrambenu liniju koja ne dozvoljava napredovanje Ukrajinaca.

„To je bitka koja će potrajati. Trenutno ofanziva Ukrajine ide korak po korak“, zaključuje Đukić.

BONUS VIDEO: Masakr kakav Ukrajina ne pamti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar