Foto: TANJUG/AP Photo/Marwan Ali

U glavnom gradu Sudana, Kartumu, jutros se čula pucnjava, a Ujedinjene nacije upozorile su na prelomnu tačku u humanitarnoj situaciji, dok se sukobljene strane međusobno optužuju za kršenje primirja.

U Sudanu je na snazi treće 72-časovno primirje, koje je stupilo na snagu od ponoći između nedelje i ponedeljka, ali se očigledno ne poštuje, kao što je bio slučaj i sa prethodina dva.

Najmanje 528 ljudi je ubijeno, a 4.599 ranjeno od početka sukoba, saopštilo je sudansko ministarstvo zdravlja.

Sudan Foto:Tanjug/AP Photo/Marwan Ali/EPA-EFE/Indonesian Embassy KBRI Khartoum/Khalil MAZRAAWI / AFP / Profimedia/AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

UN su saopštile slične brojke, ali se pretpostavlja da je stvarni broj poginulih i povređenih mnogo veći, preneo je Rojters.
Sukobi su produbili humanitarnu krizu u Sudanu, gde je i pre borbi trećina ljudi, odnosno 16 miliona stanovnika, zavisila od nekog oblika humanitarne pomoći, rekao je koordinator UN za hitnu humanitarnu pomoć, Martin Grifits.

POGLEDAJTE JOŠ:

Svetski program za hranu (WFP) saopštio je danas da će odmah ukinuti suspenziju svojih operacija u Sudanu koja je uspostavljena nakon pogibije članova tog programa.

Izvršna direktorka WFP-a, Sindi Mekejn, napisala je na Tviteru da se ubrzano radi na ponovnom uspostavljanju pomoći za narod Sudana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar