Foto:AFP / AFP / Profimedia

Najmanje 12 ljudi povređeno je u sukobima koji su danas izbili između sudanskih vojnika i građana koji protestuju protiv državnog udara, a koji su pokušali da se približe zgradi generalštaba u Kartumu, saopštio je lekarski komitet na svojoj Fejsbuk stranici, ne navodeći više detalja. Premijer te države, Abdala Hamdok, i njegova žena Muna Abdala uhapšeni su i odvedeni na nepoznatu lokaciju, rekao je za CNN ekonomski savetnik premijera Adam Hireka.

Pročitajte još:

Udružene vojne snage koje su držale Hamdoka u kućnom pritvoru vršile su pritisak na njega da izda saopštenje podrške državnom puču što je on odbio, saopšteno je.

Širom prestonice Kartuma je danas raspoređena teško naoružana vojska i paravojne snage, čime je ograničeno kretanje civila, dok su demonstranti koji su nosili nacionalnu zastavu palili gume u različitim delovima grada.

Vojska je uhapsila većinu članova sudanske vlade i veliki broj lidera provladinih stranaka.

Televizija Al Hadat, sa sedištem u Dubaiju, javila je o hapšenju četiri člana vlade, jednog člana Suverenog saveta (kolektivni šef države), kao i nekoliko partijskih lidera i guvernera sudanskih oblasti.

Ministarstvo informacija je saopštilo da je vojska uhapsila jednog civilnog člana Suverenog saveta i članove vlade, i da ih je odvela na nepoznatu lokaciju.

Misija Ujedinjenih nacija u Sudanu osudila je danas dešavanja u ovoj zemlji nazivajući ih vojnim pučem i pokušajima da se zaustavi demokratska tranzicija te zemlje.

„Prijavljena pritvaranja premijera, vladinih zvaničnika i političara su neprihvatljiva“, saopštila je nedavno formirana politička misija UN, koja ima mandat da pomaže u političkoj tranziciji te zemlje i zaštiti ljudskih prava.

 

Kako javlja AFP, vojska je proglasila vanredno stanje.

Internet u zemlji je prekinut, a demonstranti su se okupili na ulicama da protestuju zbog hapšenja, paleći gume. Više hiljada Sudanaca sa ulica Kartuma zahtevalo je za vikend formiranje civilne vlade. Vojska Sudana je pre više od dve godine zbacila s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara Al-Bašira i tada je formirana vojno-civilna vlada premijera Hamdoka.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Bejrutu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar