Foto:AP/Alexei Alexandrov; AP Andriy Andriyenko; ABACA / Abaca Press / Profimedia; AP;

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oglasio se nakon niza eksplozija koje su pogodile Kijev i poručio da Rusi pokušavaju da unište njegov narod i zbrišu ga sa lica zemlje.

„Napadate naše ljude koji spavaju kod kuće u Zaporožju. Ubijajte ljude koji idu na posao u Kijevu. Vazdušni alarmi ne jenjavaju širom Ukrajine. Nažalost, ima mrtvih i ranjenih. Molimo vas da ne napuštate skloništa. Čuvajte sebe i svoje najmilije. Držimo se i budimo jaki“, poručio je predsednik Ukrajine.

Podsetimo, serija eksplozija pogodila je jutros ukrajinsku prestonicu Kijev, potvrdili su lokalni mediji i regionalni zvaničnici. Prema tvrdnjama kijevskog gradonačelnika Vitalija Klička, nekoliko eksplozija odjeknulo je u okrugu Ševčenko. Ukrajinske službe javljaju da ima mrtvih i povređenih, ali njihov broj još nije poznat.

Ovo je prvi put da je Kijev pogođen nakon nekoliko meseci. Izgleda da se radi o najobimnijim ruskim udarima još od prvih dana rata, javlja dopisnik BBC-a sa terena.

Eksplozije širom Ukrajine

Ukrajinski mediji javljaju da je uzbuna oglašena na celoj teritoriji Ukrajine oko 7.10 časova ujutro po lokalnom vremenu. Niz eksplozija čuo se u Dnjepru, a trenutno nije poznato da li ima žrtava. Eksplozije su se čule i u regionima Žitomir, Ternopil i Hmeljnicki, kao i u oblasti Lavov, javljaju ukrajinske Novini.

Pročitajte još:

Tokom noći gađano je i Zaporožje, a guverner tog regiona Aleksandar Staruh objavio je na Telegramu jutros da je i u tim napadima bilo žrtava.

VIDEO Jake eksplozije odjekuju u centru Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare