Foto: TANJUG/Sina Schuldt/dpa via AP

Prvi tanker koji prevozi pošiljku tečnog prirodnog gasa iz SAD stigao je u Nemačku kao deo pomoći toj državi da smanji gasnu zavisnost od Rusije.

Tanker Maria Enerdži (Maria Energy) stigao je u luku Vilhelmšafen u Severnom moru, gde će se pošiljka tečnog prirodnog gasa ponovo pretvoriti u gas na prvom terminalu za tečni gas u Nemačkoj koji je prošlog meseca svečano otvorio nemački kancelar Olaf Šolc.

Nemačka pokušava da spreči energetsku krizu, pa je zbog toga, pored novih terminala, ponovo aktivirala stare elektrane na naftu i ugalj i produžila rad svojih nuklearnih elektrana, koje bi, prema ranijim planovima, trebalo da završe sa radom do kraja godine.

Borci za zaštitu životne sredine objavili su da će organizovati protest zbog dolaska Maria Enerdži, tvrdeći da Nemačka ne bi trebalo da uvozi fosilna goriva, posebno gas.

Rezerve u nemačkim skladištima gasa porasle su u prvim danima 23. za više od 90 odsto pošto su visoke temperature u većem delu centralne Evrope smanjile potražnju za grejanjem.

BONUS VIDEO: Curenje gasa u Baltičkom moru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar