Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Stručnjaci za zdravlje životinja saopštili su danas da bi pas oboleo od koronavirusa koji se nalazi u karantinu u Hongkongu mogao da bude prvi slučaj prenošenja sa čoveka na životinju, ali su naveli da se taj slučaj još istražuje.

„Pas je proglašen ‘blago pozitivnim’ na koronavirus, što znači da ima nizak stepen infekcije“, rekli su iz honkoškog ministarstva poljoprivrede i dodali da će on biti vraćen vlasnicima tek kada na ponovljenom testiranju bude negativan.

Ministarstvo navodi da će sprovesti dalje testove kako bi utvrdilo da li je on zaražen koronavirusom i ističe da nema dokaza da ljubimci mogu da budu izvor infekcije.

Na sajtu Svetske zdravstvene organizacije navodi se da do sada nema dokaza da kućni ljubimci mogu da budu zaraženi koronavirusom, prenosi Rojters.

Stručnjaci za zdravlje životinja koji proučavaju slučaj psa iz Hongkonga kažu da vlasnici ne treba da budu previše zabrinuti i da ne treba da napuštaju ljubimce.

U Hongkongu su do sada potvrđena 103 slučaja koroanvirusa, a dve osobe su preminule.

Zbog straha od zaraze šoping centri i restorani u tom gradu kineskom gradu su pusti, škole su zatvorene, a mnogi stanovnici rade od kuće.