Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Vadim Šisimarin, 21-godišnji ruski komandant tenkovske divizije Kantemirovskaja, prvi je ruski vojnik kojem se sudi za ratni zločin. Šisimarin je optužen da je ubio civila 28. februara tokom borbi u Sumskoj oblasti na severoistoku Ukrajine.

Prema optužnici, Šisimarin je pucao na civilni automobil u selu Čupahivka nakon što su njegov konvoj vojnih vozila napale ukrajinske snage. Zatim je odvezao automobil sa još četiri vojnika dok je pokušavao da pobegne od ukrajinskih boraca.

Šisimarin, koji je zadržan u ukrajinskom pritvoru, optužen je da je kroz otvoreni prozor automobila upucao nenaoružanog muškarca (62) u glavu, koji je vozio bicikl i govorio telefonom, nakon što mu je naređeno da „ubije civila kako ga ne bi prijavio ukrajinskim braniocima“. Zločin se, kako se navodi, dogodio „desetinama metara“ od žrtvine kuće i da je izvršen puškom AK-74.

Pročitajte još:

„Tužioci i istražitelji SBU (Služba bezbednosti Ukrajine prim. aut.) prikupili su dovoljno dokaza o njegovoj umešanosti u kršenje zakona i običaja ratovanja u kombinaciji sa ubistvom sa predumišljajem. Za ove radnje preti mu kazna od 10 do 15 godina zatvora ili doživotna kazna“, rekao je portparol tužilaštva pre početka.

Za nekoliko dana počinju saslušanja u druga dva slučaja, uključujući suđenje u odsustvu Mihailu Romanovu, ruskom vojniku optuženom za silovanje i ubistvo. Optužen je da je u martu provalio u kuću u jednom selu u Brovarskom regionu u blizini Kijeva, ubio muškarca, a zatim više puta silovao ženu dok je „pretio njoj i njenom maloletnom detetu nasiljem i oružjem“, navodi Gardijan.

Opširnije o današnjim dešavanjima u Ukrajini pročitajte u posebnoj vesti. 

BONUS VIDEO Ukrajinski dron uništio je dva ruska patrolna broda u Crnom moru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMIzFnwswmc-3Aw/sections/CAQqEAgAKgcICjCMxZ8LMJnPtwMw17uvBw?hl=sr&gl=RS&ceid=RS%3Asr

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare