Foto: TANJUG/ ALEKSANDRA ORLIC/ bg

Građani Slovenije u drugom krugu predsedničkih izbora birali su između konzervativca Anžea Logara, bivšeg šefa diplomatije, i nezavisne centristkinje, advokatice i zaštitnice ljudskih prava Nataše Pirc Musar. Prema prvim rezultatima na osnovu 14,12 odsto prebrojanih glasova vodi Nataša Pirc Musar koja je osvojila 53,52 odsto glasova, dok je Logar osvojio 46,48 odsto.

U drugom krugu izbora glasalo je inače 38, 56 odsto birača, piše N1.

Minut nakon zatvaranja birališta, pred kamere u svom štabu stao je Anže Logar, koji ocenjuje da iza sebe ima tešku kampanju. „Raditi zajedno za budućnost nije samo slogan, već i način na koji i ja kao političar razmišljam. Tako sam radio do sada i tako ću i nastaviti. Zato očekujem da će ovaj recept biti pobedonosan“, rekao je u prvoj izjavi Logar.

Nataša Pirc Musar je u svom prvom reagovanju po zatvaranju birališta rekla da je sigurna da će izlaznost na kraju biti veća nego u prvom krugu. „Verujem u pobedu, verujem da će birači prepoznati ono što sam predstavljala svih pet meseci. Želim vam odličan rezultat, danas je dan dobrote. Atmosfera je odlična“, naglasila je Pirc Musar.

Na pitanje novinara i voditelja N1 Slovenija Mihe Orešnika da li su glasovi koje je dobila za nju ili protiv Anžeta Logara, kako su analitičari procenjivali poslednjih nedelja, odgovorila je: „Izbori su proslava demokratije. Svi glasaju za. Ne želim glasove protiv. Zaista želim glasove za – za vrednosti koje branim“, dodala je ona.

I Logar i Pirc Musar su formalno nezavisni kandidati, iako je bivši šef diplomatije dugogodišnji član Janšine stranke. Logar nije zvanično kandidat SDS jer bi u tom slučaju imao znatno manje šanse da pridobije podršku birača sa centra.

Iako je u Janšinoj vladi bio ministar spoljnih poslova (2020-2022), 46-godišnji Logar je u kampanji nastojao da se distancira od svog partijskog šefa i da prikaže sebe kao umerenog političara, izbegavajući oštru retoriku svojstvenu bivšem premijeru.

Pirc Musar, 54-godišnja advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka koja je zastupala i suprugu bivšeg američkog predsednika Melaniju Tramp, poznata je i kao zagovornica prava LGBT populacije. Ona je 15 godina radila pri Savetu Evrope kao stručnjak za ljudska prava.

***

BONUS VIDEO: U Srbiji se održavaju izbori za savete nacionalnih manjina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar