Erik Adams, Eric Adams, Njujork, New York
Erik Adams Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Bivši policajac Erik Adams vodi u trci unutar Demokratske stranke za kandidata za gradonačenlnika Njujorka.

PROČITAJTE JOŠ:

Oko 85 odsto biračkih mesta već je prijavilo rezultate prema kojima je Adams, inače predsednik opštine Bruklin, izbio na prvo mesto od 13 kandidata sa oko 32 odsto glasova, prenosi Glas Amerike.

Iza njega je Maja Vajli, advokatica za ljudska prava i saradnica odlazećeg gradonačelnika Bila de Blazia, a treća je Katrin Garsija sa oko 19 odsto glasova.

Predizbori u utorak bili su prvi po novom sistemu glasanja, prema kojem birači imaju pravo da rangiraju pet kandidata. Ako posle prvog kruga nijedan ne osvoji 50 odsto, glasovi poslednjeg na listi daju se onima na vrhu liste.

Gradski izborni štab je najavio da će prvi rezultati rangiranja biti objavljeni 29. juna, a konačni rezultati se očekuju sredinom jula.

Adams bi mogao da postane prvi crnac na čelu Njujorka, ali je apelovao da se ne žuri sa proglašenjem pobede.

U kampanji je pozvao na povećanje resursa za policiju kako bi mogla da se izbori sa rastućim kriminalom u gradu, posebno posle pandemije.

U trci je i nekadašnji pretendent na mesto demokratskog predsedničkog kandidata, Endrju Jeng, koji je trku u predizborima završio na četvrtom mestu sa 12 odsto glasova.

Očekuje se da u svakom slučaju, ko god da bude kandidat, demokrate dobiju mesto gradonačelnika Njujorka. U Republikanskoj stranci nominaciju je osvojio Kurtis Silva, osnivač civilne patrole „Anđeli čuvari“.

Šta znamo o Eriku Adamsu?

Erik Adams je penzionisani policajac, političar i pisac. On je 18. i trenutni predsednik opštine Bruklin u Njujorku i kandidat je za gradonačelnka Njujorka.

Služio je u saobraćajnoj policiji, a zatim i u policijskoj upravi Njujorka više od dve decenije, a kada se povukao imao je čin kapetana. Služio je u Senatu države Njujork od 2006. do 2013. godine, predstavljajući 20. senatski okrug u Bruklinu. Godine 2013. je izabran za predsednika Bruklina i prvi je Afroamerikanac na toj funkciji, a ponovo je izabran 2017. godine.

Adams se je dugo razmišljao o kandidaturi za gradonačelnika Njujorka, a 17. novembra 2020. je najavio kandidaturu na izborima 2021. godine.

Adamsova platfrma se smatra kontroverznom za demokrate, posebno njegovo zalaganje za rad policije, mada njegova platforma uključuje „prošireni lokalni poreski kredit za porodice sa niskim primanjima, ulaganje u škole sa slabim uspehom, poboljšanje javnog stanovanja“. Prioriteti njegove kampanje su i javna bezbednost, javno zdravlje i ekonomija.

Kritikovan je zbog nepropisnog parkiranja i što je isto omogućavao i svom osoblju, zloupotrebljavajući „parking plakate“ koji omogućavaju privremeno ili hitno ukidanja ograničenja parkiranja za zvanične vladine poslove.

Adams sa bivšom devojkom ima sina Džordana Kolemana. Poseduje kuću sa tri jedinice u Bruklinu, koju iznajmljuje podstanarima. Adams i njegova partnerka Trejsi Kolins poseduju farmu u Fort Liju u državi Nju Džerzi.

Adams je 2016. godine postao vegan nakon dijagnoze dijabetesa tipa 2. Prešao je na ishranu zasnovanu na biljkama, uklonio je životinjske proizvode, prerađeni šećer, so, ulje i prerađeni skrob. Takođe je počeo i redovno da vežba, uključujući upotrebu sobnog bicikla i trake za trčanje u svojoj kancelariji.

U roku od šest meseci je izgubio 15 kilograma, smanjio je krvni pritisak i nivo holesterola. Izjavio je da želi da ohrabri druge da pređu na zdraviju ishranu.

Tokom pandemije koronavirusa je privukao pažnju pošto je spavao u svojoj kancelariji.

Politiko ga je kasnije ispitivao zašto toliko vremena provodi u kancelariji, tvrdeći da su delovi njegovog rasporeda posvećeni nevladinom radu. Adams je pojasnio da nastavlja da spava u kancelariji prvenstveno zbog pogodnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar