Angela Merkel Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Angela Merkel dala je danas prvi intervju od kada je napustila funkciju kancelara Nemačke, u kojem je između ostalog rekla da sebe ne krivi što se nije dovoljno potrudila da spreči rat u Ukrajini, kao i da je bila protiv NATO članstva za Ukrajinu.

U intervjuu koji je danas dala za nemačkog novinara i autora Aleksandra Osanga, bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel izjavila je da se kao kancelarka jako trudila da spreči eskalaciju situacije u Ukrajini, ali da se ne krivi što njen trud nije bio dovoljan.

„Velika je tuga što nije uspelo, ali ne krivim sebe što nisam pokušala“, kazala je Merkelova u svom prvom intervjuu od kada je napustila dužnost, govoreći o Minskom sporazumu iz 2014. godine, kojim je između ostalog dogovoren prekid vatre u Donbasu, povlačenje teškog naoružanja i razmena zatvorenika.

Merkolova je takođe osudila rusku invaziju na Ukrajinu, opisavši je kao „brutalano kršenje međunarodnog prava“, za koji ne postoji opravdanje.

„Napad je bio velika greška Rusije. Nije bilo moguće stvoriti sigurnosnu arhitekturu koja bi sprečila rat“, izjavila je Merkelova.

Bivša nemačka kancelarka takođe je otkrila da se ona protivila planu uključivanja Ukrajine (a i Gruzije) u NATO 2008. godine upravo jer je želela da spreči eskalaciju sa Rusijom, a i zbog toga što Ukrajina, kako je rekla, još uvek nije bila spremna za NATO članstvo.

Da je Ukrajina primljena u NATO, Merkelova kaže da bi joj Putin naneo „ogromnu štetu“.

Što se tiče ukrajinske „nespremnosti“ za NATO, bivša kancelarka objašnjava:

„Predsednik Zelenski se neverovatno hrabro bori protiv korupcije, ali u to vreme Ukrajina je zaista bila zemlja kojom su upravljali oligarsi, tako da ne možete samo da kažete ‘u redu, sutra ćemo ih primiti u NATO'“.

Dok Merkova s jedne strane priznaje da je odgovor na rusku aneksiju Krima 2014. godine „mogao“ da bude stroži, bivša kancelarka, kako piše Dojče vele, odbija da prizna značaj uloge njene politike prema Moskvi u stvaranju današnje situacije.

****

Bonus video: Sastanak Vladimira Putina i Angele Merkel u Moskvi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare